U Dvoru Veliki Tabor otvorena je izložba “Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora“ autorice Renate Dečman, kustosice i voditeljice Muzeja.

Reprodukcije dokumenata

Tom je prilikom autorica izložbe pozdravila sve okupljene, te naglasila kako je izložbom Otonovih radova željela obilježiti čak trostruku obljetnicu  i to 150. godišnjicu rođenja te 80. godišnjicu smrti ovog slavnog hrvatskog slikara, koji je prije točno 100 godina kupio Veliki Tabor i time ušao u povijest kao posljednji privatni vlasnik tog plemićkog grada. Nakon što je predstavila izložbu, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek i službeno je proglasio otvorenje.

Prisutni su imali priliku razgledati 34 eksponata, ponajprije Otonove slike i crteže od kojih su mnogi nastali upravo u Velikom Taboru. Izloženo je i nekoliko knjiga, kojima se Iveković prezentira i kao ilustrator te putopisac. Također, na izložbi se mogu vidjeti reprodukcije dokumenata iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, poput molbi i pisama koje je Oton uputio caru Franji Josipu te Izidoru Kršnjavom, kao i brojni dokumenti, kao što su krsni list i diploma, a vezani uz njegovu snahu Mirjam, istaknutu ondašnju kirurginju koja je svoju liječničku karijeru započela upravo u Desiniću.

Mjesec dana

Uz brojne posjetitelje, otvorenju izložbe prisustvovali su i predsjednik desinićkog Općinskog vijeća, Velimir Šlogar, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada, Draženka Gretić, te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec. Događanje je bilo upotpunjeno i izvrsnim glazbenim nastupom Pjevačkog zbora “Đuro Prejac“ iz Desinića.

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine.