Delegacija Udruge hrvatskih branitelja Krapina bila na radnom sastanku s gradonačelnikom Gospića, s kojim je dogovoreno da će se odati počast pripadnicima PU krapinsko – zagorske koji su branili taj grad u Domovinskom ratu

“Zagorski policajci se nisu slomili, već su obranili istočni dio Gospića i zato zaslužuju podizanje spomen obilježja u Bilaju”

Objavljeno: 18.07.2019. JJ

Delegacija Udruge hrvatskih branitelja Krapina u utorak je bila na radnom sastanku s gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem. Povod sastanak bilo je podizanje spomen obilježja prvim poginulim policajcima iz Policijske uprave krapinsko – zagorske, Tomislavu Stubičaru iz Krapine i Danijelu Puheku iz Huma na Sutli.

Ključno za obranu

Obojica policajaca poginuli su na prvoj liniji obrane u predgrađu Gospića, 2. rujna 1991., prilikom proboja kroz neprijateljski obruč na potezu Bilaj – Gospić. U to vrijeme obrana istočnog prilaza Gospiću bilo je u zoni odgovornosti PU krapinsko – zagorske. Zagorska policija je branila i obranila Gospić sve do prosinca 1991. Usprkos žrtvama i velikoj neprijateljskoj sili, zagorski policajci iskazali su veliku hrabrost i borbenost i nisu dopustili probijanje obrane, iako su skoro mjesec dana bili u neprijateljskom okruženju. Naime, mjesto Bilaj, gdje su bili smješteni policajci iz Zagorja, bilo je okruženo neprijateljima sa svih strana, no, usprkos tome, zagorski se policajci nisu slomili te su obranili istočni dio Gospića, koji je zapravo bio ključan za obranu cijelog grada.

Kod škole

Na temelju tih crtica iz 1991., dogovoreno je s gradonačelnikom Gospića da se spomen obilježje podigne kod škole u mjestu Bilaju, jer upravo u zgradi škole bili su smješteni policajci iz PU krapinsko – zagorske. U delegaciji Udruge hrvatskih branitelja Krapina bili su Drago Kuhta, član Vijeća udruge i branitelj Bilaja, Josip Belačić, potpredsjednik udruge i branitelj Bilaja, Stanko Sitar, branitelj Bilaja i Mladen Ptičar, predsjednik udruge.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba