Predstavljamo bogat program ovogodišnje 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Uživajte u nastupima domaćih folklornih društava, 40-ak skupina Hrvata iz iseljeništva i 15 ansambala i pojedinaca koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura

Objavljeno: 16.07.2019. zagorjeinternational

Tematskim programom “Karolinom i Lujzijanom do Rijeke”, ovogodišnja 53. Međunarodna smotra folklora Zagreb pridružit će se proslavi grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Programom će se predstaviti etnografsko i folklorno bogatstvo širokog prostora Gorskog kotara, uz povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu, kojima se dolazi do Rijeke, te Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera.

Pet dana

Okupit će se izvođači, udruge i ustanove koje svojom blizinom i kulturnom ponudom mogu pridonijeti promicanju tog područja u međunarodnim okvirima, a ponudom festivalskih priredbi i popratnih programa, izložbi, radionica i tribina, prikazati i manje poznata susretišta različitih kulturnih utjecaja i veza s urbanim središtima na koja su znatno utjecale povijesne ceste poput Karoline, Jozefine, Lujzijane i Rudolfine. Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji prezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva (četrdesetak skupina), uz petnaest ansambala i pojedinaca koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura. Glavni festivalski program traje pet dana (od 17. do 21. srpnja) i čine ga scenskepriredbe na dvije glavne pozornice – na Gradecu i na Trgu bana Jelačića, plesne radionice, pučke kazališne predstave, koncert etnoglazbe Ethno Croatia – Ethno na putu Hrvatske glazbene mladeži i koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine.

Svečana priredba

Svečana priredba uz televizijski prijenos održat se u petak, 19. srpnja, na Sceni Gradec, s početkom u 21.00 sat. Na Gradecu će se održavati programi i iduća dva dana. Osim na glavnim pozornicama na Gradecu i Trgu bana Josipa Jelačića, programi će se održavati na ulicama i trgovima u užem središtu grada Zagreba i u Novom Zagrebu. Organizator Međunarodne smotre folklora Zagreb je Kulturni centar Travno, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

FOTO: Facebook/Međunarodna smotra folklora Zagreb

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba