U Zaboku predstavljen projekt “Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu”, vrijedan 1.639.868 kuna

KUHARI I SOBARI: 44 nezaposlene osobe mlađe od 25 i starije od 54 godine te osobe s invaliditetom osposobit će se za rad u turizmu i ugostiteljstvu

Objavljeno: 16.07.2019. Jožica Miklaužić

U Zaboku je predstavljen projekt “Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu”, koji provodi Učilište Piramida znanja u partnerstvu sa Salve Reginom – Bluesun hotelom Kaj Marija Bistrica, Krass hotelom (Toplice Hotelom) iz Krapinskih Toplica i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina.
Voditelj projekta Adam Jakov Deak pojasnio je kako se radi o projektu koji za cilj ima povećanje zaposlenosti kod ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu, a sve to kroz razvoj i provedbu niza inovativnih programa osposobljavanja.

Nezaposlene osobe

– Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom turizma, 23. travnja započeli smo s provedbom projekta vrijednog 1.639.868 kuna, a koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Tijekom sljedećih 20 mjeseci razvit će se i provesti četiri inovativna programa osposobljavanja, i to programi osposobljavanja za kuhare i sobare posebno prilagođeni za osobe s invaliditetom, te program za voditelja osoba s invaliditetom, a bit će razvijen i program obrazovanja predavača i mentora – istaknuo je Deak.

Edukacija će obuhvatiti 44 nezaposlene osobe mlađe od 25 godina, starije od 54 godine i osobe s invaliditetom, kao i 10 stručnjaka iz turističko – ugostiteljskog sektora.
– Drago mi je što smo se uključili kao partneri u ovaj projekt i zahvaljujem Adamu i njegovom timu na dosadašnjoj suradnji, koja je zaista bila uspješna, naročito u dijelu osposobljavanja nezaposlenih osoba. Projekt je vrlo vrijedan, naročito s pozicije tržišta rada, iz razloga što su dobro detektirane ciljane skupine, jer upravo te skupine čine gotovo 52 posto od ukupnog broja nezaposlenih na području županije. Evo, ovim projektom će se pružiti prilika barem nekima od njih da steknu nova znanja i vještine s ciljem povećanja njihovog zapošljavanja – rekao je Goran Vukmanić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina.

Kristina Marušić Piškor, direktorica Toplice Hotela, istaknula je kako je njihov hotel već dugi niz godina produžena ruka srednjoškolskom obrazovanju, odnosno učenicima koji kod njih obavljaju stručnu praksu za kuhare i konobare.

– Mi im pokušavamo dati do znanja da nije sve samo kako piše u knjizi, jer je praktični dio nešto sasvim drugo. Treba jako puno truda i ulaganja i naravno da je svaki taj učenik i student jedinka za sebe, koja treba na kraju treba naći svoj put, a nama je u interesu da taj put ostane u ugostiteljstvu i turizmu, gdje nam, kako je već poznato, fali radnika. Nadam se da će takvih projekata biti još i više, kako bi nam mladi ljudi ostajali u našoj županiji – rekla je Marušić Piškor.
Prisutnima se obratio i Ilija Andabak, direktor Bluesun hotela, koji je također jedan od partnera projekta.

– Zadovoljstvo nam je sudjelovati u ovom hvalevrijednom projektu te u ime Bluesun hotela Kaj mogu reći da ćemo dati sve od sebe kako bismo na što bolji način prenijeli svoja znanja i iskustva u turizmu i ugostiteljstvu na polaznike ovog projekta, te im tako pomoći da kad izađu na tržište rada, budu konkurentni i da se što lakše zaposle – kazao je Andabak.

Osjećaj integriranosti

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako je ugodno iznenađena ciljem i svim aktivnostima projekta.
– Mi u Krapinsko – zagorskoj županiji zaista smo orijentirani na onu istinsku inkluziju osoba s invaliditetom u širu društvenu zajednicu te je ovakav projekt hvalevrijedan. Naprosto neke stvari moramo učiti, jer da bi osobe s invaliditetom zaista imale osjećaj integriranosti u zajednicu, trebaju imati prvenstveno osjećaj da su im svi sadržaji i usluge jednako pristupačni i dostupni kao i svima drugima. Ono što nam je kao županiji izuzetno važno, razvoj je turizma svih 365 dana u godini, što podrazumijeva i razvoj nekih posebnih grana turizma, kao što je zdravstveni turizam – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba