Jubilarni 15. Dani kulture, zabave i športa u Veliku Horvatsku privukli brojne posjetitelje

Ljubitelji kulture i tradicije uživali u folklornim večerima i starinskim igrama, uz odličan zabavni program i bogatu ugostiteljsku ponudu

Objavljeno: 15.07.2019. JJ

U Velikoj Horvatskoj, u općini Desinić, u petak i subotu su održani 15. Dani kulture, zabave i športa. U petak je na rasporedu bila Večer dječjeg folklora, na kojoj su nastupili KUD Đurmanec, KUD Novi Golubovec, KUD Lobor, KUD Pregrada, KUD “Zlatko Baloković” iz Krapinskih Toplica i domaćini, KUD Horvatska. Uz nastupe dječjih folklornih skupina, bila su tu i tradicionalna natjecanja – skakanje u vrećama, igra šurleka, pikušovanje, potezanje štrika, stara kuglana i sl. U nastavku programa nastupila je Grupa Profeel.

Cug žajga

Na subotnjoj Večeri folklora, uz domaćine, nastupili su KUD “Ivan Goran Kovačić” iz Bibinja, FA “Dr. Ante Starčević” iz Gospića, KUD Pregrada, KUD “Elizabeta” iz Jalžabeta, FS Rogatec iz Slovenije i Klapa Brv iz Kumrovca. Bilo je tu i žajganje starinskom cug žajgom, zaštitni znak među igrama, uz nastupe kuburaša “Desinićke kubure” i “Sloge”.
Manifestaciju organizira KUD Horvatska s partnerima, Općinom Desinić i Turističkom zajednicom područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, te uz pokroviteljstvo Krapinsko – zagorske županije.

Prepoznatljivi u svijetu

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam mogao biti pokrovitelj ove manifestacije. Zahvaljujem na ovih 15 godina promocije naše kulture i baštine, a isto tako i mogućnosti da vidimo to bogatstvo narodnih nošnji i folklornog izričaja iz ostalih krajeva Lijepe naše. Izuzetno je bitno da vodimo brigu o našoj kulturi i baštini jer ćemo tako opstati kao narod i jedino ćemo tako biti prepoznatljivi u svijetu. Ne možemo biti kopija nikog drugog, nego ono što smo naslijedili od naših djedova i baka, majki i očeva, prenositi na nove generacije – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
U večernjim satima posjetitelje je zabavljao F-band, uz bogatu ugostiteljsku ponudu pod šatorom na igralištu područne škole.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba