Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Krapine donesen je urbanistički plan uređenja zapuštenog kupališta u DOnjoj Šemnici i uskoro bi se trebalo krenuti s izradom projektne dokumentacije, vrijedne 995 tisuća kuna

OVAKO BI TREBALE IZGLEDATI ŠEMNIČKE TOPLICE: U planu je izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena i dvaju vanjskih bazena s vodenim atrakcijama te prilaznog trga, sunčališta i parkirališta

Objavljeno: 13.07.2019. ivanabelosevic

Nije neka novost da je Hrvatsko zagorje nadaleko poznato po svojim izvorišnim termalnim vodama i toplicama koje redovito posjećuju mnogi turisti. Nekada se uživalo i u Šemničkim toplicama u Donjoj Šemnici kraj Krapine, koje se sastoje od malog bazena za koji se pretpostavlja da potječe iz rimskih vremena i jednog velikog, koji je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća izgradila Vojna pošta bivše JNA, kada se gradila Zagorska magistrala.

Stariji kupači, tamo su se uz kupanje, zabavljali i družili, a oni malo mlađi igrali i sklapali prijateljstva. No, kupalište je zapušteno još 1980. godine. Nakon toga građani su osnovali Sportsku udrugu “Šemničke toplice“, uređivali i čistili kupalište koje karakterizira termalna voda koja izvire iz zemlje te se brinuli o 13 tisuća kvadratnih metara gradskog zemljišta. Za vrijeme ljetnih mjeseci vikendom se ondje znalo skupiti i nekoliko stotina ljudi. Ulaz u toplice bio je slobodan i to je uveseljavalo mještane, posebno one koji si nisu mogli priuštiti odlazak na more ili neke obližnje i skuplje toplice. Međutim, troškovi održavanja bili su preskupi pa se od toga odustalo. No, nakon nekoliko godina, stvari su se maknule s mrtve točke, počelo se raditi na projektu revitalizacije i obnove Šemničkih toplica i trebao bi im se napokon vratiti sjaj kakav su davno imale. Ta vijest će zasigurno obradovati sve mještane, a i ostale posjetitelje koji će rado doći u još jedan obnovljeni “biser Zagorja”.
Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurana su sredstva za izradu projektne dokumentacije i krenut će se u njenu izradu. Projekt je kao strateški za Krapinsko – zagorsku županiju, predstavljen i bogatoj kineskoj poduzetnici, Jiang Yu, suvlasnici Zhyonga Nekretnina, koje su kupile Političku školu u Kumrovcu, te je zainteresirana i za druga ulaganja na području Zagorja.

Aktivacija izvora

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Krapine, između ostalog, donesen je urbanistički plan uređenja turističko – rekreacijskog predjela Šemničke toplice. Programsko polazište za izradu urbanističkog plana uređenja lokaliteta Šemničke toplice sadržano je i u Master planu razvoja turizma Krapinsko – zagorske županije. Cilj izrade urbanističkog plana je aktivacija trenutno neaktivnih termalnih izvora u turističke svrhe te izgradnja pripadajućih smještajnih kapaciteta, nadalje, jačanje gospodarstva, razvoj novih proizvoda te promocija i marketing u turizmu, kreiranje i razvoj novih turističkih sadržaja i gradnja turističko rekreacijskog kompleksa za razvoj sportsko – kupališnog turizma.
Urbanistički plan odredit će prostorne mogućnosti lokacije i utvrđivanje lokacijskih uvjeta za izgradnju prometne, komunalne i energetske infrastrukture, a prvenstveno revitalizaciju neuređenog i zapuštenog kompleksa kupališta na lokalitetu Šemničke toplice, osiguranje mjera provedbe odredbi prostornog plana uređenja grada Krapine u dijelu zone turističko – rekreacijske namjene, definiranje svih uvjeta za izgradnju, zaštitu i svrhovito korištenje prostora te osiguranje provedbe mjera utvrđenih programskim i strateškim dokumentima na regionalnoj i lokalnoj razini – Master planom razvoja turizma KZŽ, Strategijom razvoja KZŽ do 2020. godine i Strategijom razvoja Grada Krapine do 2020.
Izrada idejnog i glavnog projekta bazena i okoliša u sklopu odobrenog “Projekta za razvoj Šemničkih toplica“ odnosi se na južnu česticu unutar navedenog urbanističkog plana površine 14.731 kvadratnih metara, a planira se izgradnja zgrade zatvorenog olimpijskog bazena s popratnim sadržajima, dva vanjska bazena s vodenim atrakcijama te prilaznog trga, sunčališta i parkirališta. U daljoj budućnosti zamišljeno je da tu još budu i hotel, sportska dvorana i apartmansko naselje.

Do kraja studenog

Gradonačelnik Zoran Gregurović objasnio nam je da je napravljena prostorno – programska studija razvoja Šemničkih toplica.
– Napravili smo novo ispitivanje kapaciteta izmjene vode – izvorišta i to je radio Institut IGH. Raspisan je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije, a vrijednost natječaja je 995.000 kuna, od čega Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinancira troškove u vrijednosti 600.000 kuna, Krapinsko – zagorska županija 100.000 kuna, a ostatak troškova pokrit će Grad Krapina. Otvaranje ponuda trebalo bi biti krajem srpnja. Nakon toga teku žalbeni rokovi i donošenje odluke o odabiru projektanta te bi se tada trebalo krenuti s izradom projektne dokumentacije za onaj kupališni dio. Završetak izrade projektne dokumentacije planiran je za studeni – istaknuo je gradonačelnik Gregurović.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na proslavi Dana Županije je projekt Šemničkih toplica prezentirao među sedam strateških projekata na području KZŽ i rekao da je planirana vrijednost investicije 105 milijuna kuna te da je nositelj projekta Grad Krapina.
Budući da bi se uskoro trebalo krenuti s izradom projektne dokumentacije, na nama je da s nestrpljenjem čekamo dan kad će svoja vrata ponovno otvoriti, obnovljene i moderne Šemničke toplice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba