Ministrica Blaženka Divjak s osnivačima potpisala ugovor o prijenosu osnivačkih prava VHZK na RH, od sutra studenti mogu besplatno studirati

POVIJESNI DAN: “Ovo je velika pobjeda naših mladih Zagoraca i studenata. Besplatne kvote za KZŽ značit će jako puno i porast će broj studenata“

Objavljeno: 11.07.2019. ivanabelosevic

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, te načelnici Đurmanca Damir Belošević, Huma na Sutli Zvonko Jutriša, Petrovskog Ivan Šanjug i Radoboja Anđelko Topolovec i u ime Općine Jesenje pročelnica Dubravka Leljak Hršak potpisali su ugovor o prijenosu osnivačkih prava nad Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina na Republiku Hrvatsku.

Kvalitetno Veleučilište

Tom je prilikom ministrica Divjak rekla kako joj je čast biti ovdje i potpisati ovaj ugovor.

– To znači dvije važne stvari, jedna je što osnivačka prava preuzima Vlada, a u njeno ime Ministarstvo obrazovanja i to je sigurno jedan vjetar u leđa samom razvoju Veleučilišta, a drugo je briga za budućnost, za studente i obrazovanje, jer nas to  ujedinjuje. U tom smislu iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u procesu. Nije svako veleučilište i svaka škola što treba podržati, nego kvalitetno veleučilište i kvalitetna škola. Mi nismo danas ovdje da bi samo preuzeli brigu za jedno veleučilište, nego da možemo reći da smo uspjeli dovesti Veleučilište na razinu na koju su ponosni osnivači i da Ministarstvo može preuzeti ono što u ovom trenutku imamo i dalje graditi i razvijati. Našoj djeci i studentima trebamo osigurati kvalitetno obrazovanje. Zadovoljna sam da smo potpis uspjeli staviti na vrijeme i da studenti mogu vidjeti da je Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, državno veleučilište i što znači da je njihova školarina za prvu godinu nula kuna. Mi ćemo i dalje surađivati, sada s već bivšim osnivačima, tako da se komunicira koji su studijski programi potrebni, ne samo na lokalnoj razini, nego i šire. Provjerila sam i vidjela da nema studenata u Erasmus zamjeni, sigurna sam da će je i vrlo brzo biti ovdje i da ćemo studentima omogućiti da studiraju vani – istaknula je Divjak.

Dekan Sikirica pojasnio je da studente, brucoše od sutra očekuje besplatno studiranje.

– To znači da ćemo već ove godine prvi puta u Krapinsko – zagorskoj županiji, imati 180 studenata koji će studirati besplatno. Vrlo brzo ćemo i s Ministarstvom dogovoriti što je sa studentima koji redovno upisuju drugu i treću godinu i jednako tako ćemo pokušati smanjiti školarinu za studente koji će studirati izvanredno. Bilo nam je važno da studenti do ponedjeljka mogu izabrati nas, jer je do sada školarina bila 15 tisuća kuna, a sada je nula kuna. Zbog najave ovog potpisivanja, nama je interes za studiranje porastao četiri puta, nego što je bio prošle godine. Nažalost mislim da ove godine nećemo popuniti kvotu, jer će u tri dana biti teško promijeniti stvari, ali tu su i Jesenki rokovi i siguran sam da će te kvote sljedeće godine biti popunjene. Radimo i na specijalističkom studiju koji ćemo vrlo brzo pokrenuti i razmišlja se o otvaranju novih studija – napomenuo je Sikirica.

Zahvala svima

Zoran Gregurović rekao je da će današnji dan ostati upisan u povijesti, ne samo grada Krapine, nego i Krapinsko – zagorske županije i u budućnosti kad će se pisati monografije o gradu ili županiji sigurno će današnji događaj zauzeti svoje mjesto, jer ćemo važnost ovog događaja vidjeti tek kroz godine koje su pred nama.

– Hvala svima koji su se uključili i pomogli, jer sve ove godine nije bilo lako i uloženo je puno truda kako bi ovo Veleučilište funkcioniralo i da bi mogli doći do ovog potpisivanja. Znamo da su Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija kroz svoje proračune, rekao bih držali ovo Veleučilište na aparatima da preživi i da se ne zatvori. Tu nije ni ništa manja pomoć ni drugih osnivača, svi smo pomogli da dođe do ovoga. Pod Republiku Hrvatsku su uspjela doći veleučilišta u Kninu, Gospiću i Čakovcu i sada Krapina, odnosno Krapinsko – zagorska županija koja jedina nije imala državno veleučilište. Hvala ministrici Divjak, premijeru Plenkoviću, koji se uistinu uključio da bi došli do ovoga, veliko hvala i čovjeku koji danas nije ovdje, a to je Žako Tušek, koji je svojim zalaganjem i trudom jako puno doprinio ovome. Nadam se da će Veleučilište pomoći da naš grad i županija uistinu u budućnosti prosperiraju – naglasio je Gregurović.

Željko Kolar kazao je da je ovo veliki dan, prije svega za studente, koji će već sutra vidjeti obavijest da ovdje mogu besplatno studirati te za sve one generacije koje dolaze.

– Nismo imali iste uvjete i start i to se vidjelo na broju visoko obrazovanih ljudi. Da danas nije došlo do ovog potpisa, vjerojatno bi se s vremenom Veleučilište ugasilo. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovome, ovdje danas nema boja, svi smo isti. Vjerujem da nam je budućnost svjetla – istaknuo je Kolar.

Potpisivanju je nazočila i saborska zastupnica Marija Puh.

– Nakon jako puno borbe, čak bih i rekla napetih sastanaka i svađa, doživjeli smo današnji dan koji je velika pobjeda naših mladih Zagoraca i studenata na našem Veleučilištu. Besplatne kvote za Krapinsko – zagorsku županiju značit će jako puno i vjerujem da će porasti broj studenata, jer zbog financijske situacije naših ljudi nisu mogli plaćati školarinu koja je potrebna. Moram  izraziti žaljenje da su novci za Veleučilište bili osigurani još prošle godine, 4,1 milijun kuna je čekao na računu Ministarstva obrazovanja i nažalost se otezalo s potpisivanjem ugovora, tako da će osnivači koji su danas prenijeli svoje udjele ipak morati podmiriti dio troškova. Od tih 4,1 milijun kuna bit će iskorišteno oko dva milijuna kuna i zapitala bih se kojem drugom veleučilištu će se ti novci transferirati i zamolila da se osnivačima na neki način to refundira, jer su oni to zaslužili, jer su godinama Veleučilište držali na životu – zaključila je Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba