MUKE PO OBRASCIMA: Pregračani od ponedjeljka prijavljuju štetu nastalu uslijed nevremena, međutim, jutros je došlo do promjene obrasca, pa ispada da ih svi moraju ponovno ispuniti, jer se po novom traži matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva

ODŠTETE SAMO OPG-ovima? “A što je s ljudima koji su jučer predali obrasce? Oni možda ne znaju da je došlo do promjene. Ispada ko da od nas seljaka delaju bedake”

Objavljeno: 10.07.2019. Jelena Jazbec

Šire područje grada Pregrade u nedjelju, 7. srpnja, pogodilo je olujno nevrijeme kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici. Gotovo da i nema obitelji koja nije pretrpjela štetu, bilo na poljoprivrednim usjevima, bilo na građevinama. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u utorak, 9. srpnja, donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje grada Pregrade, a već u ponedjeljak, 8. srpnja, iz Grada Pregrade su na internetskoj stranici pozvali građane da prijave svu nastalu štetu putem obrasca te je predaju u sobu broj 18 Gradske uprave Grada Pregrade (Josipa Karla Tuškana 2) radnim danom od 7 do 15 sati. Tada je bilo navedeno da je rok za prijavu petak, 12. srpnja, no, u utorak je taj rok produljen do srijede, 17. srpnja. Međutim, nije se mijenjalo samo to.
– Jučer sam došao u Grad Pregradu i dali su mi obrazac koji trebam ispuniti za prijavu štete nastale uslijed prirodne nepogode. Trebalo je priložiti i fotografije, koje sam zajedno s obrascem danas odnio u Grad. Čekao sam dobrih pola sata i taman kad sam došao na red da se to urudžbira, rekla mi je djelatnica da je došlo do promjene obrasca, da ne mogu predati obrazac koji sam donio, već ispuniti novi – otkrio nam je Mladen Bukovski iz Stipernice.

Novi i stari obrazac

Na prvom obrascu, naime, tražilo se prezime i ime vlasnika ili korisnika, naziv tvrtke, OIB, adresa prijavitelja, adresa imovine, područje djelatnosti, telefon te IBAN žiro račun ili broj tekućeg računa. U stupcu “prijavljujem štetu na imovini”, građani su mogli zaokružiti: građevine, oprema, zemljište, dugogodišnji nasadi, šume, stoka, obrtna sredstva, ostala dobra i troškovi, te je bilo nužno navesti detaljniji opis imovine na kojoj je šteta nastupila, što uključuje katastarsku općinu, katastarsku česticu, površinu (iz posjedovnog lista), za dugogodišnje nasade vinograde i voćnjake broj čokota, broj stabala i vrstu, za vrt i oranice površinu i vrstu usjeva, za građevine starost objekta, dimenzije objekta, dimenzije krova i vrstu pokrova te za sva ostala oštećenja na objektima također navesti sve podatke o veličini i vrsti materijala.

Jutros je na internetskoj stranici grada Pregrade osvanuo novi obrazac, u kojem se traži ime i prezime prijavitelja štete, OIB, adresa prijavitelja štete, adresa imovine na kojoj je nastala šteta i kontakt. Za štete u poljoprivredi potrebno je navesti MIBPG – jedinstveni matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva i broj ARKOD čestice za koju se prijavljuje šteta/broj katastarske čestice. Za štete u graditeljstvu, potrebno je zaokružiti je li rješenje o izvedenom stanju doneseno ili nije, odnosno, je li u postupku. Građani sada u stupcu “prijavljujem štetu na imovini” mogu zaokružiti građevine, oprema, zemljište, višegodišnji nasadi, šume, stoka, ribe i poljoprivredna proizvodnja – prirod, također uz detaljni opis imovine na kojoj je šteta nastala.

– Rekao sam pa kako to, jučer niste to uopće rekli, a djelatnica je rekla da joj je žao i da su sada dobili novu direktivu. Jučer su obrasce već imali isprintane, no, danas to nije bio slučaj, ali sam rekao da ne idem kući prije nego što mi ga daju. Čekao sam i jučer i danas, zar ću sada mjesec dana dolaziti da bih prijavio štetu? Obrazac sam naposlijetku dobio, ali vidim da je skroz drugačiji od onog jučerašnjeg. Znači, sad ga ponovno moram ispuniti, odnijeti u Grad, gdje ću opet čekati na red. Izgubit ću dva – tri dana za prijavu štete. Koliko je to potrošenog novca i vremena? Nekako ispada ko da od nas seljaka delaju bedake. Što je s ljudima koji su čekali ispred mene i jučer i danas? Oni možda ne znaju da je došlo do promjene obrasca. Bojim se da će im propasti novac. Rok za predaju obrasca je 17. srpnja, nemaju baš puno vremena. To je propust Grada, nisu svi ljudi odavde, možda su jučer predali papire i otišli. Tko će im nadoknaditi štetu jer nisu ispunili pravilan obrazac? – pita se Bukovski.

Odlučuje država

Građane je zabrinulo i to što se na novom obrascu traži jedinstveni matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva, pa su se zapitali, znači li to da će se šteta nadoknaditi isključivo vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava?

– Ja ne znam kome će se nadoknaditi šteta. Mi ćemo sve evidentirano unijeti u registar šteta, a odluku o tome donosi Državno povjerenstvo za elementarne nepogode, dakle, država. Znači, na Gradu je jedino da evidentira čim više toga i naravno da štetu mogu prijaviti i oni koji nisu vlasnici OPG-ova, a kakva će biti odluka države, ja to stvarno ne znam. Jer Grad, nažalost, nema sredstva za nadoknadu štete – rekao nam je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, dodavši i kako se građani ne moraju brinuti te da će se predati svi obrasci, pa tako i oni ispunjeni u ponedjeljak, odnosno, prije promjene.
Ipak, u najnovijoj obavijesti objavljenoj na stranici Grada Pregrade stoji kako, u skladu s Pravilnikom, štetu u poljoprivredi mogu prijaviti svi poljoprivredni proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika te prijava mora sadržavati MIBPG poljoprivrednog proizvođača i ARKOD oznaku površine za koju se šteta prijavljuje ili broj katastarske čestice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba