Predstavljena 11. “Štruklijada“, koja će se u subotu održati na Bedekovčanskim jezerima, a za titulu najboljih štrukli borit će se 20 restorana, agroturizama, hotela i srednjih škola

ZAGORSKI ŠTRUKLI SU NAJBOLJA DELICIJA: “Do kraja rujna bismo trebali dobiti nacionalnu zaštitu, a onda krećemo u europsku – time bismo bili prva regija u Europi koja će imati zaštićeno glavno jelo, prilog i desert“

Objavljeno: 09.07.2019. zagorjeinternational

Na Bedekovčanskim jezerima predstavljena je 11. “Štruklijada“, manifestacija koja će se održati u subotu s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ove godine u pripremi najboljih štrukli nadmeće se 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola. Manifestacija počinje u 15 sati, kada će Agroturizam Zaboky Selo, Villa Zelenjak Ventek, Krass hotel Krapinske Toplice, OPG Micak – Klet “Zagorski dvori“, Slastice “Tri Užitka“, Restoran & Catering Sermage, Specijalna bolnica Krapinske Toplice,  Restoran Lagvić, Restoran Dunav, Specijalna bolnica Stubičke Toplice, Terme Tuhelj,  Agroturizam Kos, ZMH Horvat d.o.o., Vuglec Breg, Hotel Terme Jezerčica, Pansion Rody, SŠ Zabok, Klet Grešna gorica, Srednja škola Pregrada i Klet Kozjak – početi prodaju  zagorskih štrukli po promotivnoj cijeni od sedam kuna.

Bogata ponuda

Direktorica Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar rekla je kako će natjecanje početi kao kulinarski show, učenika ugostiteljskih škola iz Zaboka i Pregrade.

– Bit će tu i zabavan program uz KUD Bedekovčina, KUD “Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica, Muški vokalni sastav “Magdalenić“ i Črleni Lajbeki. Imat ćemo i ponudu 11 OPG-ova, od bučinog ulja, tradicijskih drvenih igračaka, meda, sokova i kupinovog vina te degustaciju štrukli. Dva vinara Mladen Micak i Boris Vuglec ponudit će svoja vina, dva proizvođača, ZMH Horvat i Grešna Gorica prodavat će smrznute štrukle. Proglašenje najboljih štrukli bit će oko 18 sati.Važno je napomenuti da je 2007. godine Ministarstvo kulture je zaštitilo način izrade zagorskih štrukli, kao nematerijalno kulturno dobro, a trenutno je udruga Tradicija Zagorja pokrenula postupak zaštite zagorskih štrukli oznakom zemljopisnog podrijetla – istaknula je Škrinjar.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima odlučiti tko je pobjednik, čine Branko Čukelj, direktor hrane i pića u Hotelu Sheraton, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala “Oblizeki” i Dražen Đurišević, Podravkin voditelj promocije kulinarstva te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je kako su zagorski štrukli specifična slastica u Republici Hrvatskoj.

– Puno je zahtjevnije bilo složiti papirologiju za njihovu zaštitu prema Ministarstvu poljoprivrede, nego za zagorske mlince ili purana. U prosincu je podnesen zahtjev, u ožujku su tražene neke dopune koje smo napravili i 20. svibnja je u Narodnim novinama objavljeno da smo podnijeli zahtjev za zaštitu. Očekujemo da bi nacionalna zaštita mogla biti do kraja rujna, a bilo bi sjajno da u Tjednu kajkavske kulture dobijemo zaštitu Ministarstva i nakon toga odmah krećemo u europsku zaštitu. Time bi bili prva regija u Europi koja bi imala zaštićeno glavno jelo – puricu, prilog – mlince i desert – štrukle i to je nešto što treba izuzetno dobro marketinški iskoristiti i raditi na povećanju proizvodnje. Predvidjeli smo za sljedeću godinu pola milijuna kuna bespovratnih sredstava za povećanje proizvodnje mlinaca, s obzirom na to da proizvodimo 400 tona, a potrebe na tržištu su puno veće i onda naši zagorski štrukli, za koje sam siguran da ćemo najlakše pronaći tržište. Pozivam sve da dođu probati najbolje štrukle na svijetu, a to su naravno zagorske štrukle – naglasio je Kolar.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban pozvao je sve na Bajere, kako bi uživali u bogatoj gastro i eno ponudi u lijepom ambijentu Bedekovčanskih jezera.

 Organizatori

Organizatori “Štruklijade” su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, suorganizator je Općina Bedekovčina, a manifestaciju podupiru Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Obrtnička komora KZŽ. Posebnu potporu “Štruklijadi” pruža i Udruga Tradicija Zagorja. (ab, ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba