Krapinsko – zagorski HNS na konferenciji za medije u Krapini istaknuo pozitivne učinke primjene izmijenjenih zakona o gradnji i prostornom uređenju

ROBERT ŠPLAJT: Zabilježeno je četiri posto više zahtjeva za građevinskim dozvolama, a pečati, biljezi i šalteri uskoro odlaze u povijest

Objavljeno: 08.07.2019. AB

HNS Krapinsko – zagorske županije u Krapini je održao konferenciju za novinare na temu pozitivnih učinaka primjene izmijenjenih zakona o gradnji i prostornom uređenju.
Predsjednik županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt pritom je istaknuo da se stvorio brži i efikasniji sustav izdavanja građevinskih dozvola, od čega koristi imaju i građani i investitori.

HNS-ov resor

– Otkad je ova mjera u primjeni, zabilježen je porast zahtjeva za dozvolama od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U resoru HNS-ovog ministra Predraga Štromara nastavlja se i dalje – kako s daljnjim razvojem digitalnog sustava, tako i s dodatnim rasterećenjima od birokracije i nameta. Ovim izmjenama povećava se konkurentnost u graditeljstvu te se struci olakšava obavljanje posla, a konačni cilj je podizanje konkurentnosti Hrvatske, omogućavanje više mogućnosti mladima za osobni i profesionalni razvoj kroz jednake mogućnosti za stjecanjem stručnih zvanja i naposljetku zaposlenja – kazao je Šplajt te dodao kako će se uskoro u saborskoj raspravi naći zakon koji će omogućiti nekoliko ključnih izmjena.

– Ukida se obaveza članstva u Komori i novčani namet koji proizlazi iz toga, a pečati, biljezi, šalteri polako odlaze u povijest. Donošenjem Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju pojednostavljuje se, ubrzava i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola te se olakšava građenje. Ujedno se smanjuje subjektivno postupanje referenata, čime se suzbija korupcija. Tri su ključne promjene – smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanja. Cilj svega navedenog je unaprjeđenje sustava, kako bi što učinkovitije služio građanima – zaključio je Šplajt, na kojeg se nadovezao krapinsko – zagorski dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek.

Poznavanje terena

– Kada dobijete ministra koji je bio župan i koji zna probleme na terenu te zna probleme koji muče naše gospodarstvenike, onda se dolazi i do rezultata. Nema konkurentnog gospodarstva bez reformi. Sve reforme koje su krenule, a pogotovo u ministarstvima u kojima su na čelu HNS-ovi ministri, donose rezultate, što mogu potvrditi iz prve ruke kao dožupan. Naša birokracija smanjena je na minimum, a mora se i dalje raditi na skraćivanju vremena potrebnog za donošenje odluka i izdavanja papira, tada ćemo dobiti konkurentno gospodarstvo. Naši ministri Predrag Štromar i Blaženka Divjak rade na tome i pozitivni rezultati se vide iz dana u dan – zaključio je Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba