NAJVEĆA TRADICIJSKA DRVENA IGRAČKA: Na Trgu pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici postavljen drveni konj trinaest puta veći od originalne igračke

TO BI BILA PRAVA ATRAKCIJA: “Marija Bistrica, kao središte izrade i prodaje tradicijskih igračaka, zaslužuje i park predimenzioniranih igračaka”

Objavljeno: 05.07.2019. ivanabelosevic

Na Trgu pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, postavljena je najveća tradicijska drvena igračka – konj koji je čak trinaest puta veći od originalne igračke. Dio je to kolekcije predimenzioniranih igračaka koje krase bistrički trg, a nastale su u sklopu projekta kojemu je cilj stanovnicima i posjetiteljima približiti ovaj dio hrvatske baštine. Drvene dječje igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvod Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću, a njihova izrada uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine 2009. godine.

Poruka vrijednosti

Načelnik Josip Milički rekao je kako je Marija Bistrica poznata po drvenim igračkama i licitarima.
– Igračke su pod zaštitom od 2009., a licitari od 2010. godine. Ponosni smo na sve to što imamo i cilj nam je očuvanje te baštine. Htjeli smo napraviti jedan iskorak u promociji Marije Bistrice i starih zanata i upravo taj konj u velikoj dimenziji trebao bi poslati poruku vrijednosti te vjerujem da će obići Lijepu Našu, jer Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije ima puno manifestacija i unutar županije i po cijeloj Hrvatskoj, pa se nadamo se da će taj konj biti u središtu tih manifestacija i predstaviti Mariju Bistricu i Zagorje – istaknuo je Milički te dodao kako, prema podacima, u općini ima osam obitelji koje se bave licitarima, a izradom drvenih igračaka njih 15.
– Drago mi je da su mladi od starijih naslijedili taj posao. Koliko sam primijetio, dosta se te igračke prodaju i van Marije Bistrice, a najviše interesa postoji na Jadranu. Ako se ozbiljno prihvatite tog posla, to ima smisla i perspektive –  pojasnio je Milički.


Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Iris Biškupić Bašić podsjetila je kako je izrada drvenih igračaka započela davno, prije više stoljeća.
– Organizirane aktivnosti, kada su se počele osnivati zadruge za izradu dječjih igračaka, počele su krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Danas, nažalost, imamo sve manje majstora i nadamo se da će se ta situacija promijeniti i da će stariji koji rade igračke, moći naučiti mlade, kako bi se izrada koja je i dio svjetske baštine, uspjela zadržati i sačuvati za buduće generacije i kao raritet Marije Bistrice, Hrvatskog zagorja i čitave Hrvatske. Ove drvene igračke koje se rade u Hrvatskom zagorju su specifične po načinu ukrašavanja i oslikavanja, po tome su jedinstvene i zbog toga smo ih mogli upisati pod zaštitu UNESCO-a. Moj prijedlog je bio, s obzirom na to da je Marija Bistrica središte izrade i prodaje tradicijskih igračaka, da se napravi park predimenzioniranih igračaka, koji će biti na radost i veselje djece, a i turista koji dolaze, a bilo bi lijepo da te igračke imaju i svoj muzej. I o tome smo već razgovarali unutar nekih institucija – istaknula je Biškupić Bašić.

Pet mjeseci

Drvenog konja izradio je Josip Fijan, koji se izradom drvenih igračaka bavi od 1978. godine.
– Izrada je trajala nekoliko godina i onda prodaja nije išta, pa sam zatvorio obrt te ga ponovno otvorio prije par godina. Dobar mi je svaki materijal za izradu, od drveta i plastike do željeza. Za ovog konja sam poslije Božića napravio maketu i onda nazvao načelnika Miličkog da vidi je li mjera dobra, te sam ga u siječnju počeo izrađivati, a završio sam ga do kraja svibnja. Ponosan sam što se taj konj nalazi na ovom trgu – zaključio je Fijan.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba