Svečano otvorena školska sportska dvorana u Đurmancu, vrijedna gotovo 20,8 milijuna kuna

NA RADOST UČENIKA, NASTAVNIKA I SVIH MJEŠTANA: OŠ napokon dobila prostor za nastavu tjelesne kulture, a mještani za bavljenje raznim sportovima

Objavljeno: 04.07.2019. ivanabelosevic

Učenici prvih razreda osnovne škole, načelnik Damir Belošević i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, svečano su otvorili školsku sportsku dvoranu pri Osnovnoj školi Đurmanec.

Podsjećamo, izgradnja dvodijelne školske sportske dvorane provodila se kroz sedam faza, tijekom proteklih osam godina. Tijekom prvih šest faza gradnje, Krapinsko – zagorska županija je u izgradnju uložila 3,7 milijuna kuna, 1,7 milijuna kuna je dobiveno iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je općina Đurmanec uložila 3,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja 820 tisuća kuna. S obzirom na to da za ovakve projekte nisu dostupni natječaji Europske unije i da novac potreban za završetak dvorane nije dobiven od resornog ministarstva, Krapinsko – zagorska županija je odlučila sama financirati završetak izgradnje dvorane u sedmoj fazi, za što je izdvojila 11,7 milijuna kuna. Za gradnju i opremanje dvorane izdvojeno je ukupno 20,79 milijuna kuna,  od čega je Županija osigurala 14 milijuna kuna i 770 tisuća kuna.

Moderna dvorana

Ravnatelj Osnovne škole Đurmanec Krešimir Kralj kazao je kako škola od svojih početaka, od 1983. nema adekvatnu sportsku dvoranu, a uspjesi učenika su veliki, jer postižu značajne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

– Vježbe smo radili u prilagođenoj školskoj učionici, sa svega nekoliko strunjača, kozlića i lopti. Većinom smo vježbali na igralištu, pa čak i onda kad to vrijeme nije dozvoljavalo. O važnosti dvorane ne treba posebno govoriti, jer smo već nakon par probi vidjeli da je ona ovom mjestu potrebna, i to ne samo učenicima, nego i široj okolici, mještanima i klubovima. Učionica u kojoj se do sad odvijala nastava tjelesne kulture će biti iskorištena za redovnu nastavu – istaknuo je Kralj.

Načelnik Belošević rekao je kako je veliko zadovoljstvo što je ovaj projekt, napokon priveden kraju.

– Drago mi je  što je osnovna škola dobila adekvatan prostor za odvijanje nastave tjelesne kulture, a mještani prostor za bavljenje raznih vrsta sportova. Sa školom ćemo dogovoriti sve uvjete oko korištenja sportske dvorane za sve naše udruge, kulturno umjetničko društvo i sve mještane, prema njihovim potrebama. Očekujem da će u prvom valu svi koristiti dvoranu i da ćemo imati problema s terminima, jer je ona jedna od modernijih u okolici – naglasio je Belošević.

Župan Kolar rekao je kako mu je drago što su danas otvorili sportsku dvoranu.

– Kao što smo obećali prije dvije godine, odlučili smo da ćemo dignuti kredit i da ćemo kroz kreditnu liniju završiti dvoranu i dati je na upotrebu učenicima i nastavnicima, ali i svim mještanima općine Đurmanec. Kredit ćemo otplaćivati deset godina s kamatom od 1,74 posto, što je povoljna kamata. Važno je što stvaramo uvjete za bolji rad djece u školi. Gradimo i sportsku dvoranu u Hrašćini i u Zlatar Bistrici, projektiramo dvoranu u Oroslavju i u Gornjoj Stubici, a uskoro ćemo i s načelnikom Svetog Križa Začretja potpisati ugovor za projektiranje dvorane i to je jedan dobar doprinos uz investicije u energetske obnove škola. Jučer smo potpisali ugovor za energetsku osnovne škole u Gornjoj Stubici, a za 20-ak dana očekujemo potpisivanje ugovora za energetsku obnovu ove škole u Đurmancu, u vrijednosti preko sedam milijuna kuna – zaključio je Kolar.

Blagoslov dvorane

Dvoranu je blagoslovio župnik fra. Vlado Mustač, učenici su pripremili kratki sportski program, a u glazbenom programu nastupili su zbor OŠ te mlađa sekcija i tamburaši KUD-a Đurmanec.

Ravnatelj škole je učenicama i mentoricama koje su sudjelovale na međužupanijskoj GLOBE smotri uručio nagrade.

Svečanosti su nazočiti i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te mnogi mještani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba