POTPISAN UGOVOR: Za nekoliko dana kreće energetska obnova gornjostubičke Osnovne škole Matije Gupca, projekt vrijedan preko sedam milijuna kuna

NA RADOST DJECE I UČITELJA: “S uštedom toplinske energije od preko 70 posto, sada možemo planirati i druge investicije”

Objavljeno: 03.07.2019. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici održano je potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova na sanaciji i povećavanju energetske učinkovitosti zgrade škole. Ukupna vrijednost projekta je 7.128.000 kuna, a radovi obuhvaćaju sljedeće mjere energetske učinkovitosti: povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda prema vanjskom prostoru, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu ili uvođenje sustava prozračivanja novim visokoučinkovitim sustavom ili poboljšanje postojećeg te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom. Očekuje se ušteda toplinske energije za grijanje od 73,76 posto.

“Škola za život”

– Krapinsko – zagorska županija je prijavila projekt energetske obnove Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” te su odobrena sredstva u iznosu od 7,1 milijun kuna. Od toga su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 4,2 milijuna kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 1,9 milijuna kuna, a sredstva Krapinsko – zagorske županije 970 tisuća kuna. Županija je potom provela otvoreni postupak javne nabave radova, a zaprimljene su tri ponude. Kao najpovoljnija, izabrana je ponuda poduzeća Hidro Eko Futura iz Zagreba. Ugovorna cijena radova iznosi 6.363.789 kuna. Cilj ovog projekta je dobivanje uštede toplinske energije, produljeni životni vijek zgrade, veći komfor i manja potrošnja energije. Za projektantski nadzor izabrano je poduzeće “Arhinatura” iz Zaboka, a za stručni nadzor tvrtka Zagorje Pro-Kon, također iz Zaboka – istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar.

Ravnateljica OŠ Sanja Knezić zahvalila je Vladi Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorskoj županiji, Općini Gornja Stubica i Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapade Hrvatske.

– Naša je škola ove godine uključena u eksperimentalni program “Škola za život”, a u jesen s radom počinje glazbena škola. U proteklih sedam godina energetski su obnovljene dvije područne škole, Sveti Matej i Hum Stubički, a energetskom obnovom ove naše matične škole, učenici i učitelji imat će odlične uvjete za rad i boravak u školi, za učenje i provedbu nastavnog procesa – rekla je Knezić.

Nastavak ciklusa

Zadovoljstvo nije krio ni gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić.

– Drago mi je što će naši učitelji i učenici imati ljepšu školu, u kojoj se već generacijama stvaraju talenti u raznim znanstvenim sferama, na što smo posebno ponosni, a sada kada povedemo i energetsku obnovu, stvorit će se još bolji uvjeti – rekao je Krizmanić.
Radovi bi trebali početi nakon što prođe zakonski rok od osam dana, a planirano trajanje projekta je deset mjeseci.

– Ovo je nastavak našeg ciklusa ulaganja u obrazovanje. Radi se o velikoj investiciji od preko sedam milijuna kuna, a s uštedom toplinske energije od preko 70 posto, možemo planirati i druge investicije. Naravno, time ćemo pokriti i naš dio troškova, koji će iznositi oko milijun kuna. Na području Gornje Stubice kreću i druge investicije, a jedna od njih je projektiranje nove sportske dvorane. Što se tiče ovog gradilišta, vjerujem da s njime neće biti problema, da će sve teći onako kako smo si zacrtali i da ćemo se za deset mjeseci ponovno naći ovdje u Gornjoj Stubici – zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je ugovor potpisao s direktoricom poduzeća Hidro Eko Futura, Marinom Vujić. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba