TUŽNA SLIKA: U sezoni godišnjih odmora, i u Zagorju zbog neodgovornih vlasnika raste broj napuštenih pasa i mačaka

ŽUPANIJA PODRŽAVA KAMPANJU “PRIJATELJA ŽIVOTINJA”: “Velik broj napuštenih životinja čeka trajno udomljenje, zato ne kupujte, već udomite”

Objavljeno: 01.07.2019. zagorjeinternational

Sezona je godišnjih odmora, koja, nažalost, donosi tužnu sliku sve većeg broja napuštenih kućnih ljubimaca, posebno pasa lutalica, čiji broj raste i na području Krapinsko – zagorske županije. Neodgovorni vlasnici ostavljaju svoje pse, posebice mlade, koji najčešće nisu mikročipirani, nezbrinute na mjestima uz lokalne prometnice, u prirodi, na parkiralištima i sl. Tu su i “vikendaši” koji dovode svoje neoznačene pse na odmor s namjerom da ih ostave u zelenom Zagorju, na brigu i trošak lokalnoj zajednici.

Provedba Zakona

Krapinsko – zagorska županija aktivno sudjeluje u provedbi Zakona o zaštiti životinja kroz rad Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja, kroz donošenje Programa kontrole populacije napuštenih pasa na području KZŽ, sufinanciranje izgradnje i rada Skloništa za napuštene životinje “Luč Zagorja” te posebno stavlja naglasak na podizanje javne svijesti u području zaštite životinja. U cilju promicanja odgovornog posjedovanja pasa i svih kućnih ljubimaca, KZŽ je podržala i kampanju “Odgovornost za sva godišnja doba – Udomi, Mikročipiraj, Kastriraj”, Udruge “Prijatelji životinja”, koja svojim vizualima poziva sve buduće posjednike pasa, ali i drugih kućnih ljubimaca, da ne kupuju životinje, već da ih udome jer trenutno velik broj pasa i mačaka čeka svoje trajno udomljenje.

Kastracija

Mikročipiranje je zakonska obveza svakog odgovornog posjednika psa. S obzirom na to da velik broj neželjenih štenaca i mačića završava tragično, jedna od mogućnosti je i kastracija životinje po izboru vlasnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba