Udruga mladih Feniks, u sklopu projekta Lokalni volonterski centar “Orkas“, organizirala konferenciju “Tragovima volonterstva“

“Volonterstvo je jedna od ključnih vrijednosti na kojima počiva djelovanje suvremenog društva”

Objavljeno: 30.06.2019. JJ

Udruga mladih Feniks je u sklopu projekta Lokalni volonterski centar “Orkas“, koji provodi u partnerstvu s gradovima Oroslavje i Donja Stubica, općinama Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće i Jakovlje, osnovnim školama Oroslavje, Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice, Srednjom školom Oroslavje, Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organizirala konferenciju “Tragovima volonterstva“.

Radionice i akcije

Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta Lokalnog volonterski centar “Orkas“ i provedene aktivnosti, među kojima je istaknuta važnost edukacije i informiranja građana i organizacija civilnog društva o volontiranju putem provedenih radionica i volonterskih akcija te pomoć u učenju, odnosno, instrukcije koje su volonteri tijekom školske godine pružali djeci i mladima iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji, koja pohađaju OŠ i SŠ Oroslavje. Također, u sklopu LVC-a “Orkas”, proveden je Festival volonterizma, izrađen animirani film, kao i brošure i sl.
Nakon predstavljanja iskustva volontera iz LVC-a “Orkas“, sudionicima konferencije predstavljen je Volonterski centar “Kupa“ iz Ozlja, koji djeluje u sklopu Lokalne akcijske grupe “Vallis Colapis“. Nakon njih, predstavio se Multimedijalni centar STUB – KLUB, kao organizator volontiranja, čiji su članovi predstavili neke od volonterskih akcija koje su ne samo zainteresirale mlade, nego je njihov rad primijećen i na razini županije.

Edukacija građana

Nakon toga su, kroz raspravu, svoja iskustva razmijenili članovi LVC-a “Orkas“ i “Kupa“. Nakon konstruktivne rasprave, dane su preporuke za razvoj volonterskih usluga u budućnosti, pri čemu se naglasak prvenstveno stavlja na potrebu za što boljom i stručnijom edukacijom građana i organizacija civilnog društva o volonterstvu i mogućnostima volontiranja te pravima i obvezama organizatora volontiranja i volontera. Svi su se složili kako su edukacija i informiranje o volontiranju potrebni za promociju volonterstva, budući da je volonterstvo jedna od ključnih vrijednosti na kojima počiva djelovanje suvremenog društva i osnova koja omogućuje građanima aktivno sudjelovanje u društvenim procesima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba