U subotu se slavi Dan općine i župe Petrovsko, a tim povodom o najvažnijim projektima razgovarali smo s načelnikom Ivanom Šanjugom

“Konačno smo blizu rješenja za sportsku dvoranu, a prioritet nam je i dogradnja i modernizacija osnovne škole”

Objavljeno: 27.06.2019. ivanabelosevic

Općina Petrovsko na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, slavi Dan općine i župe, pa smo tim povodom o najvažnijim projektima u posljednjih godinu dana, razgovarali s načelnikom Ivanom Šanjugom.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije od protekle svečane sjednice Općinskog vijeća?

Projekt za koji smatram da bi ga trebalo posebno istaknuti, jest prvenstveno rekonstrukcija nerazvrstane ceste NC-1 od škole u Slatini do zaseoka Juriki, u vrijednosti 7,3 milijuna kuna. Također je važno što paralelno gradimo i javnu vodovodnu mrežu u vrijednosti 1,7 milijuna kuna, te sanacija klizišta u naselju Gredenec. Tu je i modernizacija ostalih nerazvrstanih cesta, kao i radovi na odvodnji i kanalizaciji.

Spomenuta nerazvrstana sredstva sufinancirana je sredstvima Europske unije…

Tako je. Za nju smo iz EU fondova dobili 85 posto sredstava, što iznosi 6,7 milijuna kuna. 15 posto sredstava je iz državnog proračuna, a Općina Petrovsko uložila je 600 tisuća kuna.

Kakvi su planovi za ovu godinu?

Uz završetak gore navedenih projekata, u ovoj godini planiramo modernizaciju nerazvrstanih cesta u dužini tri kilometra, sanaciju klizišta u naselju Podgaj, izgradnju nogostupa u naselju Stara Ves, opremanje triju dječjih igrališta, u Petrovskom, Preseki i Štuparju, modernizaciju i dogradnju javne rasvjete, proširenje mjesnog groblja, nastavak radova na izgradnji sekundarne vodovodne mreže, kao i odvodnje i kanalizacije. Pripremamo i nove projekte, ali smo prvenstveno fokusirani na projekte koji su dugo na čekanju. Tu prvenstveno mislim na sportsku dvoranu, za koju bih se usudio reći da smo konačno blizu rješenja. Također nam je jako bitan projekt dogradnje i modernizacije naše osnovne škole, pa i tu pokušavamo pronaći načine za početak radova. Pripremljeni su projekti za rekonstrukciju nerazvrstane ceste NC-2 Svedruža – Gredenec, a u pripremi su i projekti za modernizaciju cesta u okviru šumskih puteva. Imamo pripremljen projekt za rekonstrukciju društvenog doma i tražimo rješenja za početak radova. Na čekanju nam je i društveni dom u Štuparju, s pripremljenom dokumentacijom, ali kao i svake godine, uvijek postoji nekakva potreba za određenim hitnim intervencijama.

Koje mjere poduzimate na području obrazovanja, djece i mladih?

Za naše najmlađe i za obrazovanje izdvajamo oko 25 posto naših izvornih prihoda – za novorođenčad 100 tisuća kuna, sufinanciranje vrtića 400 tisuća kuna, za malu školu 60 tisuća kuna, a za radne bilježnice 70 tisuća kuna. Sa 60 tisuća kuna sufinanciramo prijevoz učenika, za učeničke i studentske stipendije izdvajamo također 60 tisuća kuna, a sufinanciramo i školu u prirodi, školu plivanja, školsku kuhinju, nabavu pametnih ploča i klimatizacijskih uređaja s oko 50 tisuća kuna.



PROGRAM UZ DAN OPĆINE PETROVSKO

Mališani će uživati u igraonici i radionicama te Danu otvorenih vrata DVD-a, a oni malo stariji u otvorenju izložbe te zabavi pod šatorom

Uz Dan općine Petrovsko i Župe sv. Petra i Pavla, pripremljen je kulturni program pod nazivom “Petrovo 2019.“ Tako će sutra u 16 sati u Domu kulture biti otvorena izložba likovne kolonije “Ernest Tomašević“ i rukotvorina Udruge “Kaj“. U 17 sati će se u Vatrogasnom domu održati svečana sjednica Općinskog vijeća, a od 20 sati na igralištu u Štuparju malonogometni kup općine Petrovsko “Tomislav Šanjug Šanta“. U subotu u 11 sati slavit će se sveta misa, dok će u šatoru kod osnovne škole u 18.30 biti Smotra limenih glazbi i mažoretkinja, a od 21 sat nastupa Kaj Band. U nedjelju od 14 sati počinje Dan udruga i međuopćinsko druženje, a u 15 sati kod OŠ Dječji dan, u sklopu kojeg će najmlađi moći uživati u igraonici, likovnim radionicama i znanstveno – istraživačkom kutiću, dok će DVD Petrovsko imati Dan otvorenih vrata, pa će se moći razgledati vatrogasna vozila te će biti demonstrirano gašenje požara. (ib) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba