Povodom nadolazećeg Dana općine Jesenje, o najvažnijim projektima razgovarali smo s načelnikom Andrijom Ranogajcem, a dotaknuli smo se i trenutno “vruće teme” u Zagorju, pa i cijeloj RH

GORJAK TREBA ZATVORITI: “Ne želimo da se otpad iz drugih dijelova županije dovozi na naše odlagalište. Rješenje je Piškornica”

Objavljeno: 23.06.2019. Alen Brodar

Općina Jesenje će 24. lipnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježiti Dan općine i Župe svetog Ivana Krstitelja . Tim smo povodom razgovarali s načelnikom općine Andrijom Ranogajcem, o projektima i investicijama koji su realizirani od prošle svečane sjednice, kao i onima koji su planirani za daljnje razdoblje.

Koje od projekata realiziranih u proteklih godinu dana biste izdvojili kao najvažnije?

– Najvažniji naš projekt je izgradnja dječjeg vrtića, za koji je prijava završila prošle godine u kolovozu, a sredstva su nam odobrena u veljači ove godine.  Nadalje, tu je uređenje komunalne infrastrukture, ulaganje u vodovod i odvodnju, kanalizaciju i sanaciju klizišta. Prošle godine dobili smo također 15 tisuća eura u sklopu projekta WIFI4EU, za postavljanje pristupnih točaka kako bi omogućili besplatni Internet na javnim površinama.  Znači, više manje smo pripremali natječaje prema ministarstvima, a jedan od takvih je i projekt uređenja dječjeg igrališta s boćalištem u Donjem Jesenju, za kojeg smo od Ministarstva graditeljstva dobili 72 tisuće kuna, a radovi samo što nisu krenuli. Također smo putem ministarstva prošle godine osigurali dodatan iznos od 150 tisuća kuna za izgradnju dječjeg vrtića.

Ove godine proračun općine je dvostruko veći od prošle godine, kako to objašnjavate?

– Kad gledamo proračun, ako se okrenemo tri, četiri godine unatrag mi smo s tri milijuna kuna došli na 8,5 milijuna kuna, naravno većinu tog proračuna čini izgradnja dječjeg vrtića, za koji smo dobili velik iznos potpore.

Kolika je uopće potreba u općini Jesenje za dječjim vrtićem i kada bi on trebao biti završen? 

– Prilikom same studije i izgradnje dječjeg vrtića vodili smo se statističkim podacima prema kojima prosjek posljednjih sedam godina iznosi 13 novorođene djece po godini, a tendencija je da se svake godine broj povećava. Najbolja godina nam je bila 2015. kada je bilo 26 djece u godini, dok je ove godine osam novorođenih. Tako da kad gledamo taj prosjek, u pet godina dobivamo 60-ak djece, a kapacitet vrtića bit će za 52 djece. Naravno naš vrtić će biti otvoren i prema susjednim općinama. Ukupna vrijednost investicije iznosi 8,8 milijuna kuna, od čega je 7,4 milijuna kuna osigurano preko fondova Europske unije, kroz Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. Javna nabava je provedena, a najniža ponuda koja je stigla je 10 posto viša od procijenjene vrijednosti tako da je to za nas prihvatljivo, te smo sada u proceduri završetka javne nabave i odabira izvođača. Radovi će početi krajem ljeta, a rok izvođenja je 12 mjeseci, tako da bi do jeseni iduće godine odnosno do početka školske godine 2020./2021. trebalo biti sve spremno.

Koje mjere demografske politike, odnosno politike za mlade provodite na području općine?

-Puno ulažemo u mlade, počevši od novorođenih, pa tako naknada za svako novorođeno dijete iznosi pet tisuća kuna. Dječji vrtić trenutno sufinanciramo s 50 posto ekonomske cijene, za drugo dijete 70 posto dok je treće dijete u vrtiću gratis. Osnovnu školu podupiremo u maksimalnom obimu koliko možemo i koliko to oni od nas traže, pa tako kupnja školskih knjiga već godinama ide iz proračuna općine, a sufinanciramo i prijevoz učenika. Također, pokušavamo poduprijeti i sve izvannastavne aktivnosti kao što je škola futsala, plesni klub, glazbena i dramska, a za najbolje učenike osnovne škole koji sudjeluju na državnim i županijskim natjecanjima osiguravamo simboličan poklon i nagrađujemo ih povodom Dana općine. Srednjoškolcima dajemo stipendije u iznosu od 300 kuna, sufinanciramo njihov prijevoz , te u iznosu od 50 posto sufinanciramo učeničke domove.  Isto tako, kod nas svi redoviti studenti dobivaju stipendiju u vrijednosti 500 kuna, a plan je da u idućem proračunu osiguramo poticaj za mlade u vidu stvaranja prve nekretnine, znači bilo to kupnja ili izgradnja.

Kako napreduje cestogradnja na području općine? 

-S obzirom na relativno malu površinu, imamo vrlo razgranatu cestovnu infrastrukturu na području općine, nekih 44 kilometara cesta. Trenutno su u tijeku pripremni radovi za sanaciju oštećenja na tim nerazvrstanim cestama koji nastupaju nakon zimskih mjeseci, ali i zbog brdovitog i trusnog terena sve se češće pojavljuju klizišta u većem ili manjem obujmu. Nismo nažalost prošli na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja, status brdsko – planinske, gdje smo bili u drugoj kategoriji s mnogim općinama kojima su odobrena sredstva za sufinanciranje cesta, dok mi nažalost nismo dobili ni kune. No, valja napomenuti kako su načelnici svih tih općina članovi HDZ-a, a mi nismo.

U kojoj je fazi turistički projekt Lovne staze krapinskih neandertalaca?

-Lovne staze nažalost još uvijek nisu zaživjele svojim punim plućima. Udruga Jasen koja se brinula za to više nije aktivna, tako da sada taj projekt stoji, ali evo nadam se da ćemo kroz neku drugu udrugu to aktivirati. Dok netko ne pronađe neki svoj poslovni interes u toj priči, bojim se da na volonterizmu to ne može opstati. Naš plan je da tu prvo pokušamo uključiti naše OPG – ovce, da im općina napravi marketing i pripremi teren, a da oni preuzmu samu organizaciju na lovnim stazama, a ujedno onda i ponude svoje proizvode. Imamo izrađen i idejni projekt koji se nadovezuje na tu priču, a to je naša bajkovita staza Gušernjak, koji smo prijavili na ministarstvo. Radi se o poučnoj stazi u Gornjem Jesenju, šetnici od nekih dva kilometara s dva odmorišta koja bi prije svega bila namijenjena za školski uzrast, znači nešto tipa zelene učionice.

Imate li još projekata u pripremi za naredno razdoblje?

-U narednom periodu imamo više tih projekata, a tu svakako spada izgradnja dječjeg igrališta s boćalištem u Donjem Jesenju, projekt vrijedan 300 tisuća kuna, , kojeg smo prijavili i na natječaj LAG- a gdje bi trebali dobiti oko 150 tisuća kuna. Riječ je zapravo o mini parku, koji će osim ograđenog  igrališta s antistres podlogom za najmlađe, obuhvaćati i boćalište kao i park za osnovnoškolce. Izradili smo i glavni projekt uređenja parkinga ispod doma kulture, a neki dugoročni plan je da se u Jesenju napravi trg ispred zgrade općine gdje se trenutno nalazi neuređeno parkiralište, da se napravi pješačka zona i prostor za okupljanje mještana.

Gospodarenje otpadom je vruća tema već duže vrijeme u Zagorju, kakva je situacija u općini Jesenje?

-Trenutno je situacija takva da komunalac iz Zaboka svom silom pokušava ispregovarati s Krakomom dovoz otpada na naše odlagalište  Gorjak. Mi se tome svakako protivimo, a takav stav je trenutno zauzeo i Krakom, samo je pitanje vremena koliko ćemo se moći tome odupirati. Općina Jesenje ne samo da se zalaže da se otpad iz Zaboka ne dovozi tu, nego se apsolutno zalažemo za to da se to odlagalište zatvori, a ne da se sanacijom povećava kapacitet i da primamo otpad iz drugih krajeva naše županije. Bilo je nekoliko sastanaka u Fondu za zaštitu okoliša i u postupku smo potpisivanja sporazuma kako bi se krenulo sa sanacijom.

Kuda bi išlo smeće kada bi se sanirao Gorjak iz Jesenja, Krapine i okolnih općina?

-U Piškornicu. Svi dobro znamo općinu Mariju Bistricu, koja je osnovala svoje komunalno poduzeće i vozi otpad u Piškornicu.

Malonogometni klub Jesenje se nažalost nije uspio održati u prvoj ligi, kako stoji klub?

-Konačna odluka koliko ja znam još nije donesena, još uvijek je na vagi da li se iduće godine igra liga 12 ili liga 10, te ako će se igrati liga 10, da, malonogometni klub ispada u drugu ligu. Ali za mene je to jedna jako velika promocija općine Jesenje u cijeloj Hrvatskoj, tako da će malonogometni klub nastaviti svoj rad i u drugoj ligi te će imati našu  apsolutnu podršku, kao i do sada.

Koja bi bila Vaša poruka mještanima povodom proslave Dana općine?

-Drage moje Jesejanke i Jesejanci, povodom našeg blagdana sv. Ivana Krstitelja želio bih svima čestitati Dan općine, Dan osnovne škole Gornje Jesenje i Dan župe sv. Ivana Krstitelja.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba