Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kad je osnovan Prvi sisački partizanski odred

Povodom Dana antifašističke borbe u petak je u Kumrovcu, kod spomenika Josipu Brozu, položen vijenac

Objavljeno: 22.06.2019. zagorjeinternational

Danas je Dan antifašističke borbe, ujedno i državni praznik u Republici Hrvatskoj, a obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Tim je povodom u petak u Muzeju Staro Selo Kumrovec,  kod spomenika Josipu Brozu Titu, vijenac položio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko – zagorske županije, delegacija Općine Kumrovec, Općine Tuhelj i Grada Klanjca.

– Uloga antifašizma u novijoj europskoj povijesti iznimno je važna, a antifašistički pokret uvelike je odredio demokratsku budućnost moderne Europe. Hrvatska je bila među prvim zemljama u kojima  je došlo do organiziranog ustanka protiv nacizma i fašizma, gdje je došlo do pridruživanja pokretu bez kojeg ne bi bilo današnje Europe, a koji je utkan u temelje moderne i demokratske Hrvatske –  rekao je tom prilikom župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba