“UŽINA ZA SVE”: Uspješan projekt Varaždinske županije preslikat će se na cijelu Hrvatsku

Besplatni obroci za osnovnoškolce, ali i srednjoškolce: “I dalje ćemo financirati prehranu djece u riziku od siromaštva“

Objavljeno: 22.06.2019. JM

U Varaždinskoj županiji uspješno je proveden projekt financiranja besplatne prehrane za osnovnoškolce u koji je, školske godine 2018./2019., bilo uključeno 3.100 učenika u riziku od siromaštva. I dok je za 1.600 učenika Županija iz svojeg proračuna izdvojila 1,5 milijun kuna, besplatni školski obroci su za 1.492 učenika osigurani putem projekta „Užina za sve” koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna u iznosu od 1.499.627 kuna.
Na završnoj konferenciji projekta „Užina za sve” prisutni su bili zamjenik župana Tomislav Paljak i ravnatelji 32 osnovne škole koje su partneri na projektu.
– U prošloj školskoj godini osigurali smo besplatne školske obroke za sve osnovnoškolce u riziku od siromaštva koji primaju dječji doplatak. Radi se o čak 3.100 učenika, što je, nažalost, 30 posto od ukupnog broja učenika koji pohađaju županijske osnovne škole. Dječji doplatak pokazao se kao objektivni kriterij i drago nam je što je to uvidjela i država, pa je za sljedeću školsku godinu preuzela upravo naš model za cijelu Hrvatsku. Mi ćemo i dalje financirati prehranu djece u riziku od siromaštva na dva načina, iz županijskog proračuna te iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije kroz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a prijavit ćemo ga čim bude raspisan novi javni poziv za dodjelu bespovratnih EU sredstava za novu školsku godinu – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak te dodao kako će u novoj školskoj godini 2019./2020. Varaždinska županija nastaviti i s projektom sufinanciranja školskih obroka za učenike srednjih škola, koji je počela provoditi prva u Hrvatskoj.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba