Vlada RH potvrdila povećanje kvota za uvoz stranih radnika u dvije ključne grane gospodarstva

PREMIJER PLENKOVIĆ: Za sektor turizma povećat ćemo kvotu za 2000, a u građevini za 1000 radnih dozvola, s mogućnošću povećanja u jednom i drugom sektoru

Objavljeno: 19.06.2019. ivanabelosevic

U posljednje vrijeme sve više nedostaje kvalitetne radne snage u turizmu i graditeljstvu. Javnost je sve više zaokupila tema o pitanju kvota za uvoz radnika iz trećih zemalja, jer su  državljani Europske unije, slobodni doći raditi u Hrvatsku bez posebnih kvota i radnih dozvola. Tako je Vlada Republike Hrvatske, na današnjoj sjednici potvrdila povećanje kvota za uvoz stranih radnika u turizmu i graditeljstvu. Premijer Andrej Plenković tom je prilikom rekao da u slučaju da se iscrpe povećane kvote, postoje i rezervne kvote.

Linija obrane

– Na temelju brojnih anketa koje je radio Hrvatski zavod za zapošljavane, obzirom da smo bili svjesni potreba, donijeli smo bez presedana odluku krajem prošle godine. Trenutno smo u režimu 65.000 radnih dozvola za državljane trećih država. Ta je odluka donesena u gotovo stopostotno većem iznosu nego prijašnjih godina. To znači da mi izlazimo u susret potrebama na tržištu rada, osobito u turizmu i hotelijerstvu te graditeljstvu. Prema podacima koje sada imamo, nalazimo se u situaciji u kojoj smo praktički pred iscrpljenjem tih kvota, kako ne bi došlo do smanjena kvalitete usluge, za sektor turizma povećat ćemo kvotu za 2000 radnih dozvola, s mogućnošću da se ta brojka automatski poveća za još 1000 dozvola u slučaju iscrpljivanja ove kvote. Za sektor građevine omogućit ćemo još 1000, a tu isto postoje rezerve od još 1000 radnih dozvola – istaknuo je Plenković.
Ministar rada Marko Pavić kazao je da su kvote za uvoz stranih radnika linija obrane.
– Kao Vlada smo se izuzetno angažirali za zapošljavanje domaće snage i to je prioritet, a strani radnici i kvote su tek linije obrane. Uputili smo poziv poslodavcima da zaposle još radnike koji su i dalje na tržištu rada – naglasio je Pavić.
Ministar turizma Gari Capellu rekao je da se povećanjem kvota stabilizira stanje u tom sektoru.
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja prilikom obilaska energetski obnovljene OŠ U Pregradi rekao je da u građevini postoje kvote od 17.800 radnika, one su pri kraju i danas su povećane za tisuću radnika, a ministar rada će ih prema potrebi produžiti za još 1000.

Kontinuitet rada

– Pripremamo zakon u kojem ćemo taj dio regulirati i liberalizirati, tako da će naši poslodavci, kada na burzi nema nekog radnika, moći bez problema dovesti nekoga iz okolnih država. Cilj mog ministarstva i mene je da se vrate građani koji su iz Hrvatske otišli u Austriju i Njemačku ili bilo gdje drugdje, da se vrate, rade i da sa svojim prihodima mogu ovdje normalno živjeti. Sada konačno ima kvalitetnog posla, bit će puno jednostavnije raditi u građevini. Naš zadatak je da napravimo jedan kontinuitet, da se u idućih deset godina zna da će se u građevini uvijek investirati određeni iznosi, a ne da imamo cikličke situacije, u kojima malo ima, pa malo nema posla. Ako to učinimo onda za građevinu više nema problema. Cijene su se ustvari vratile na one cijene iz 2008. i one su danas realne i po njima treba raditi – pojasnio je Štromar te dodao kako će krajem ove godine ići natječaj za još dodatnih 600 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada.
– Pozivam načelnike, gradonačelnike i župane da pripremaju projekte, kako bi naše tvrtke nakon natječaja to mogle raditi i da imamo jednu ravnotežu, kad završe ovi projekti, da odmah počinju novi i da građevinska industrija može dalje raditi – zaključio je Štromar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba