RASPJEVANI LJETNI DAN U ZAGORSKIM SELIMA: Održan jubilarni peti Festival hrvatskih i slovenskih vokalnih skupina “A Sutla si teče”

Lijepo se pjeva s obiju strana Sutle, a Grand Prix osvojile članice Vokalne skupine La Vita iz Bistrice ob Sotli

Objavljeno: 16.06.2019. Jelena Jazbec

Članice Vokalne skupine La Vita iz Bistrice ob Sotli pobjednice su jubilarnog petog Festivala vokalnih skupina “A Sutla si teče”, održanog na Seoskom turizmu “Šumak” u Miljani, u općini Zagorska Sela. Tako su odlučile članice stručnog žirija, operne pjevačice Josipa Lončar i Mateja Bosek, te etnologinja Kristina Pavlović, koje su za najbolju kajkavsku interpretaciju nagradile Etno udrugu “Zipka” iz Kumrovca, za skladbu “Polegala trava detela”, a za najbolju interpretaciju slovenske pjesme, Šani Šeni.
– Moram napomenuti da je kod ovakve manifestacije važno obratiti pažnju na odabir kompozicije. Vrednovali smo težinu kompozicije, intonaciju, vokalnu, odnosno, tehničku spremnost, interpretaciju, artikulaciju, dinamiku i tempo, te opći umjetnički dojam, prezentnost, uvjerljivost i scensku izražajnost – pojasnila je Josipa Lončar.
Uz spomenute vokalne skupine, nastupile su i Emine iz Slovenije te Sotelia, Klapa Brv, i Queentete iz Hrvatskog zagorja.

Ugodno poslijepodne

Inače, festival su pokrenule Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela i Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli i Kozje, u suradnji s općinama Zagorska Sela i Podčetrtek, s ciljem očuvanja i promocije narodnih pjevačkih izričaja vokalnih skupina Hrvatskog zagorja i Obsotelja, prekogranične suradnje, prezentacije kulturnog stvaralaštva te suradnje i razmjene iskustava s nositeljima zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj i Sloveniji.
– Vjerujem da je svim posjetiteljima parka Seoskog turizma Šumak lijepo i ugodno, kao što je to bilo i proteklih godina. Zadovoljni smo odazivom i izvođača i posjetitelja, program je kvalitetan i zapravo su ostvareni svi uvjeti da se ovdje provede jedno ugodno poslijepodne – rekao je direktor Turističkog ureda TZ-a područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, Milan Kladnički.
Zadovoljstvo nije krio ni Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli i Kozje.
– Ovo je lijepa priča s kojom smo počeli prije pet godina, tako da je ovo jedna tradicionalna manifestacija na koju smo ponosni. Namijenjena je prije svega mještanima općina Podčetrtek i Zagorska Sela, ali dolaze i gosti iz Termi Olimje. Svaka ovakva manifestacija obogaćuje našu turističku ponudu – rekao je Misja.
Prisutne su pozdravili i čelnici susjednih općina.
– Ova manifestacija se pokazala kao jedan izvanredan oblik suradnje između naše općine i općine Podčetrtek, koja nailazi na dobar odaziv naših mještana. Radi se o festivalu vokalnih skupina, gdje zapravo, uz čuvanje naše kulturne baštine, vokalnih izričaja, imamo i gastro i enološku ponudu koja se pokazala kao pun pogodak u promicanju turizma – rekla je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak.

Domaći proizvodi

Načelnik Podčetrtka Peter Misja prisjetio se kako je prije 15-ak godina Općina počela njegovati prijateljske odnose i organizirati susrete na mostu u Plaviću, u suradnji s bivšim načelnikom Zagorskih Sela Željko Kodrnjom.
– Bilo nas je strah da nećemo uspjeti okupiti ljude, ali oni su se u lijepom broju okupili već prve godine. A ova manifestacija omogućuje nam da se lijepo družimo i lijepo pjevamo, i to one pjesme koje su nam svima poznate – rekao je Misja.
Nagradu je pobjednicama festivala uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Prekogranična suradnja Slovenija – Hrvatska na izuzetno je visokoj razini, pri čemu je najvažnija suradnja ljudi koji žive na ovim prostorima, što je i dovelo do toga da imamo ovu manifestaciju petu godinu zaredom. To je samo nastavak suradnje koju imamo i u povlačenju sredstava iz EU fondova i nekih drugih projekata. Što se tiče izvedbi, one su sjajne. Nastupile su vrhunske vokalne skupine s jedne i druge strane Sutle, a Mateja i Josipa su kao vrhunske profesionalke znale ocijeniti kvalitetu – zaključio je Kolar.
Program je otvorio Dječji zbor “Sveta Katarina” iz Zagorskih Sela, a uz festival, organizirana je i izložba i prodaja domaćih proizvoda, predstavljanje staklarskog zanata, igraonica i kutak za djecu, dječja biciklijada i vožnja kočijom, a posjetitelje će tijekom večeri zabavljati Good Old Times Band.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba