Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u svibnju su obavili očevid kod 58 prometnih nesreća, što je za 6,5 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Pritom nije bilo poginulih, u 15 nesreća s ozlijeđenim osobama sedam osoba je zadobilo teške, a 16 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 43 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

Pad od 34,8 posto

Nesreće s ozlijeđenim osobama tako su u usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem u padu za 34,8 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 10,3 posto. Najviše nastradalih osoba, njih 14, životne je dobi 20 do 40 godina, a u toj je dobnoj skupini ujedno i najviše sudionika u prometnim nesrećama, njih 54 od ukupno 129. Također, 17 sudionika bilo je pod utjecajem alkohola.
– Nepropisno kretanje kolnikom najčešći je uzrok prometnih nesreća – 14 nesreća ili 24,1 posto ukupnog broja nesreća izazvano upravo zato. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo bočnih sudara, njih 12, a kritični dan prema broju obavljenih očevida bila je srijeda (14) – ističu iz PU.

Brzina i alkohol

U svibnju je evidentiran i 951 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a najviše ih se odnosilo na brzinu – 528, što iznosi 55,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (66), te 32 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom. Utvrđeno je i 17 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na to, te pet prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.