Obilježeno pet godina rada Socijalne samoposluge, volonterskog projekta Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Varaždinu

“KRUH SV. ANTE”: Zahvaljujući volonterima i brojnim dobrim ljudima, godišnje se podijeli oko četiri tisuće paketa u vrijednosti 450 tisuća kuna

Objavljeno: 14.06.2019. zagorjeinternational

Socijalna samoposluga “Kruh sv. Antuna”, volonterski projekt Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Varaždinu, obilježila je pet godina volonterskog rada i djelovanja, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.
Čestitavši volonterima ovu lijepu obljetnicu, zamjenik župana Vugrin istaknuo je kako Varaždinska županije pomaže socijalnu samoposlugu te kako je ove godine povećano izdvajanje za deset tisuća kuna.

Osigurati održivost

– Ove godine predvidjeli smo 40 tisuća kuna, a prošlih godina smo davali 30 tisuća. Ponekad je lakše započeti projekt, nego osigurati njegovu održivost. Socijalna samoposluga je opstala jer imamo nekoliko parametara koji pomažu tome, prije svega tristotinjak volontera, koji volontiraju u trgovačkim centrima, župama, školama, zatim tu je dobra volja sugrađana, ali i mnogih tvrtki, pa se na razini godine tako podijeli oko četiri tisuće paketa u vrijednosti 450 tisuća kuna. Svaka pomoć je dobrodošla, svaki sat volontiranja je dragocjen. Županija se od početka uključila u financiranje ovog projekta. Činjenica je da se cijene povećavaju, sve je skuplje, a raste i broj korisnika ove samoposluge. Nažalost, broj ljudi koji žive u riziku od siromaštva na razini države je preko dvadeset posto. Mi pomažemo i Caritasovu pučku kuhinju, dajemo jednokratne pomoći, a provodimo i važan projekt vrijednosti blizu tri milijuna kuna. Naime, plaćamo topli obrok učenicima u riziku od siromaštva u školama kojima je osnivač Županija, gdje je ukupno obuhvaćeno tri tisuće djece, od čega petsto djece dolazi iz domaćinstava koje po jednom članu ima prihod manji od 600 kuna – rekao je zamjenik župana te pohvalio sve volontere i zaželio im svako dobro.

10 tisuća sati

Predstavnik Socijalne samoposluge Zdenko Viljevac zahvalio je svima na pomoći i donacijama te je naznačio kako je osnovna ideja kod osnivanja samoposluge, bila usmjeravanje nekoliko najpotrebnijih namirnica najsiromašnijim građanima.
– Imamo oko 300 registriranih volontera, preko šezdeset aktivnih. Oni su do sada ostvarili oko 10.000 volonterskih sati i to je za svaku pohvalu – rekao je Viljevac.
Obzirom da Socijalna samoposluga obilježava svoj peti rođendan, predstavnici Županije donijeli su prigodni poklon, prehrambene artikle i higijenske potrepštine u vrijednosti od tri tisuće kuna.

Najnovije po kategorijama

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Predstavljen program obilježavanja 30. godišnjice oslobođenja grada Varaždina te Dana branitelja Varaždinske županije

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Objavljeno: 17.09.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter