60 MOĆNIH KOMPANIJA ZAINTERESIRANO ZA ULAGANJE: U Krapinskim Toplicama održan okrugli stol na temu važnosti razvoja destinacija zdravstvenog turizma

GOSPOĐA YU PONOVO U ZAGORJU, NAČELNIK SVAŽIĆ OPTIMISTIČAN: Da se sada ovdje sklope samo tri dobra posla, to bi bio izuzetan rezultat

Objavljeno: 14.06.2019. Jožica Miklaužić

U Krapinskim Toplicama održana je prva službena konferencija Poslovnog kluba “Skup za Zagorje”, odnosno okrugli stol na temu važnosti razvoja destinacija zdravstvenog turizma i potencijalima Krapinskih Toplica, kao najbolje destinacije zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.
Prema riječima poslovne savjetnice u turizmu Ivane Kolar, s obzirom na to da je danas zdravstveni turizam stvarno vrlo važna tema, Krapinske Toplice kao jedna lijepa zdravstvena destinacija prepuna potencijala za ozbiljan razvoj, kako wellnessa, tako i medicinskog turizma, okupila je široki krug poduzetnika, potencijalnih investitora u svoje mnogobrojne projekte.
– Imali smo priliku čuti lijepe priče o projektima koji su već nastali u Krapinskim Toplicama i koji lijepo zaokružuju turističku priču zdravstvenog turizma Zagorja, a predstavljeni su i neki novi projekti koji se tek pripremaju. Skupu se odazvalo preko 60 moćnih kompanija koje su zainteresirane za ulaganje – otkrila je Ivana Kolar.
Ideja okruglog stola bila je da postojeće klinike u Krapinskim Toplicama predstave svoje projekte, te da se vidi ima li zainteresiranih ulagača.
– To mogu biti privatni ili institucionalni investitori, koji će ponuditi još veći i kvalitetniji sustav zdravstvenog turizma. U ovom trenutku, prije svega ovdje je manjak smještajnih kapaciteta, a isto tako dobrodošao je i projekt staračkog doma, te bi to bili oni projekti koji bi u Krapinskim Toplicama zaokružili cjelovitu ponudu – rekao je predsjednik Poslovnog kluba “Skup za Zagorje” Dragutin Kamenski.

Investicijske mogućnosti

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić tijekom okruglog stola prezentirao je prisutnima kakve sve investicijske mogućnosti imaju u njegovoj općini.
– Mi smo inače već proveli čitav niz predstavljanja investicijskih mogućnosti u Krapinskim Toplicama, kako prema domaćim, tako i prema stranim investitorima. Prije devet godina to smo učinili u Moskvi i svi znamo koje je rezultate to polučilo, a ovaj put smo se odlučili za prezentaciju “u našem dvorištu”. Da se sada ovdje sklope tri dobra posla, to bi bio izuzetan rezultat. Također, ovo je prilika da osvježimo priču koju smo započeli s gospođom Yu prije gotovo dvije godine, kada smo potpisali prvi okvirni Sporazum o ulaganjima na području Krapinskih Toplica. Izuzetno mi je drago da su stručnjaci već u nekoliko navrata bili ovdje na licu mjesta, a njihov nalazi definitivno su pokazali da se ovdje može započeti isplativ posao. I nije to samo zdravstveni turizam, već imamo Heli centar, jedinstveni centar za obuku pilota helikoptera, privukli smo investiciju vezanu uz jahački sport, hipodrom je ovdje također tema, a nedavno je realizirana rekonstrukcija kurije Bellevue, koja za nas ima važno povijesno značenje, a u pripremi su i vrlo važni javni projekti – otkrio je načelnik Svažić.
Okruglom stolu prisustvovala je i kineska poduzetnica Jiang Yu sa svojom delegacijom.
– Gospodin Mario Rendulić nas je doveo ovdje, govorio nam je kako su Krapinske Toplice prekrasne i uistinu nam se sviđa ovdje. Ono što nas privlači ovdje kao investitore, jest odlična kvaliteta ljekovite vode, dakako i ovdašnje zdravstvene ustanove te Krapinske Toplice smatramo idealnim mjestom za daljnji razvoj zdravstvenog turizma. Imamo planove ovdje investirati, a želimo dovesti i vrhunske tradicionalne kineske liječnike, kako bismo napravili savršenu kombinaciju za ovdašnji zdravstveni turizam – kazala je gospođa Yu te komentirala i odluku Vlade RH da prihvati njenu ponudu za Političku školu u Kumrovcu.
– Sretni smo i što je odobrena prodaju Političke škole te ćemo iznos koji smo ponudili vrlo brzo i uplatiti, novac smo već pripremili – zaključila je Yu.
Događaju je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Mario Antonić, koji je tom prilikom naglasio kako Krapinske Toplice nude jedan neograničeni potencijal razvoja, prije svega zdravstvenog turizma te svega što uz njega ide.
– Uz postojeće zdravstvene kapacitete, bolnice i klinike, uz kupališni centar, te ostale ugostiteljske objekte koji su već prisutni, sigurno da je potencijal u razvoju proizvoda i usluga zdravstvenog turizma s visokom dodanom vrijednošću, dakle privlačenju klijenata s većom platežnom moći. Svjedoci smo da je tako u prošlosti već i bilo, prije svega ovdje su gravitirali klijenti iz Austrije, Bavarske, Tirola, Slovenije. Uz visoko kvalitetnu zdravstvenu uslugu koja se ovdje nudi i uz potencijal izgradnje popratnih objekata za fizioterapiju, za oporavak, za rehabilitaciju ali i hotelskih kapaciteta s recimo četiri ili više zvjezdica, tu se može privući jako puno gostiju visoke platežne moći. To će opet s druge strane značiti da se ovdje mogu zaposliti i odgovarajuće platiti ljudi, koji će tako osigurati svoju egzistenciju na području Krapinsko – zagorske županije – kazao je državni tajnik Antonić.

Otvorena vrata

Na pitanje novinara jesu li investitori prepušteni sami sebi, odnosno kakvu pomoć mogu očekivati od države, odgovorio je kako investitori nikada nisu prepušteni sami sebi, te da Vlada RH, kao i resorno Ministarstvo imaju otvorena vrata za svakog potencijalnog investitora.
– U svakom slučaju suradnja ministarstava, tijela centralne vlasti s jedinicama lokalne samouprave mora biti na vrhunskom nivou, kao što je to slučaj s Krapinskim Toplicama – zaključio je Antonić.
Prisutnima se obratila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Za Krapinsko – zagorsku županiju razvoj zdravstvenog turizma je od strateške važnosti, u našem Masterplanu razvoja turizma upravo je on na prvom mjestu. Sve investicije koje su u tijeku u KZŽ govore u prilog tome, to je i poruka ulagačima. Tu je investicija od 22 milijuna kuna u Stubičkim Toplicama, na vanjskim bazenima, kao i projektiranje koje je u tijeku, za dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, čija će vrijednost biti preko 200 milijuna kuna. Previđeni su smještajni kapaciteti na razini četiri zvjezdice, kao i vrlo konkurentne i moderne medicinske usluge, wellness, spa i sve ono što jedna moderna Specijalna bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koja bi se trebala razvijati u smjeru lječilišnog hotela, zapravo treba pružati. To je poruka ovom skupu, da je Krapinsko – zagorska županija istinski usmjerena razvoju zdravstvenog turizma, uvažavajući sve druge potencijale koje KZŽ ima, a ima ih mnogo – zaključila je Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba