Ususret Dana grada, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić u intervjuu govori o najznačajnijim projektima

“Pred nama su milijunski projekti, od dogradnje vrtića i izgradnje Turističko – informativnog centra, do ZEZ-a, koji će biti najveći zamašnjak turizma u našem kraju“

Objavljeno: 13.06.2019. ivanabelosevic

Ususret Danu grada, s gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, razgovarali smo o najvažnijim projektima, važnima za razvitak grada, od onih već do ostvarenih, do onih koji su u tijeku ili se tek planiraju u bliskoj budućnosti.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije od prošlogodišnje svečane sjednice Gradskog vijeća i kolika je njihova vrijednost?

Trenutno se u gradu provodi ili je provedeno šest velikih projekta, ukupne vrijednosti oko 21.000.000 kuna, od kojih se dio sufinancira iz EU fondova, a ako znamo da je proračun Grada Donja Stubica oko 15.000.000 kuna, onda možemo vidjeti koliki je zapravo značaj ovih projekta za naš Grad.
Prvi je završetak radova na rekonstrukciji nerazvrstane ceste ŽC 2198 – Gornji Hruševec – Vurača u dužini od 1800 metara, ukupne vrijednosti 2.797.560 kuna. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu sufinancirat će radove s iznosom od 2.647.560 kuna, dok će ostatak iznosa pokriti Grad Donja Stubica. Uz rekonstrukciju ceste, obnovljena je izmjena starog cjevovoda vodovoda u dužini od 700 metara. Zatim, tu su radovi na rekonstrukciji i dogradnji Dječjeg vrtića Bubamara, koje izvodi tvrtka Niskogradnja Hren i Vodolim Brundula. Rok završetka radova je devet mjeseci, a ukupna vrijednost radova je 6.111.993 kuna. Agencija za plaćanja u poljoprivredi sufinancirat će radove s 4.922.810 kuna, dok će ostatak iznosa od 1.189.182 kuna pokriti Grad. Nažalost, već sada na početku izvođenja radova pojavile su se prve nepredviđene okolnosti koje će dovesti do povećanja troškova izvođenja, no svako povećanje će pokriti Grad iz svojeg proračuna.
Treći projekt je rekonstrukcija i sanacija stare zgrade žandarmerije, koja bi trebala postati novi Turističko – informativni centar te sjedište Stub – kluba, čija je ukupna vrijednost 3.827.366 kuna. Za njega nam predstoji raspisivanje javne nabave radova, a Agencija navedeni projekt sufinancira s iznosom od 3.267.550 kuna. Ostatak od 559.816 kuna financirat će se iz gradskog proračuna.
Četvrti je projekt izgradnje reciklažnog dvorišta iza zgrade Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije u Matenačkoj ulici. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave za izvođenje radova. Ukupna vrijednost je 3.484.351 kuna.
Zatim, s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan je ugovor vezan za energetsku obnovu, koja obuhvaća zamjenu stolarije, elektro instalacija, grijanja i izradu nove termo fasade, društvenih domova u Gornjim Matencima, Gornjem Hruševcu i Grabrini. Ove godine kreće obnova doma u Grabrini, a ostala dva doma će se obnavljati sljedeće godine.
I šesti projekt je realizacija projekta Newlight – izmjena starih svjetiljka javne rasvjeta, novim LED svjetiljkama u naselju Vučak. Kroz dva mjeseca trebale bi biti zamijenjene svjetiljke po cijelom gradu. Projekt je vrijedan 2.655.199 kuna, a financirat će se iz ušteda koje će se postići preko ovoga projekta. Ugovor je potpisan na razdoblje od 10 godina i devet mjeseci. Grad će u 10 godina isplaćivati godišnju naknadu od 265.000 kuna tvrtki Led Elektronika, koja je u tom periodu zadužena za kompletno održavanje cijelog sistema. Grad će s dodatnih 84.312 kuna svojim sredstvima financirati zamjenu i 39 svjetiljki u naselju Lepa Ves, koje nisu obuhvaćene ovim projektom.

Koji će se još projekti realizirati ove godine i pripremate li možda već i neke nove projekte?

Preko Ministarstva kulture dobili smo 400.000 kuna, za zadnju fazu obnove Doma kulture u Donjoj Stubici. Završnom fazom uključena je izrada nove termo fasade, te uređenje okoliša, odnosno ulaz u sam Dom kulture. Kompletna investicija je vrijednosti od 625.000 kuna, a razliku od 225.000 kuna financirat će Grad.
Početkom svibnja na natječaj Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi prijavili smo projekt “Rekonstrukcije parka obitelji Feller” na mjeru 2.1.1., “Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. Park će zadržati sadašnji oblik, ali će dobiti novi izgled i potpuno novu opremu. Vrijednost projekta je 430.243 kuna, od kojih će grad financirati 281.993, a ostatak od 148.250 kuna financirat ćemo preko natječaja.
Od značajnijih projekata potrebno je još napomenuti da se planira izmjena dotrajale stolarije na društvenom domu u Donjoj Podgori, obnova tri dotrajala mosta u Donjem Hruševcu, realizacija projekta WiFi4EU, tj. nabava najsuvremenije opreme za wi – fi pristupne točke na javnim mjestima. U realizaciji je projekt Zeleni Gupčev kraj zajedno s općinama Gornja Stubica i Stubičke Toplice.

Želite li istaknuti neke mjere koje poduzimate na području obrazovanja, djece i mladih?

Grad puno sredstava daje za pronatalitetnu politiku, pa tako dajemo pomoć obiteljima za svako novorođeno dijete, sufinanciramo vrtić svim našim građanima, financiramo plaću logopedu u našem Dječjem vrtiću Bubamara, kupujemo radne bilježnice za sve naše učenike u osnovnoj školi, stipendiramo 25 srednjoškolca i 20 studenata, vodimo na ljetovanje desetero djece slabijeg imovnog stanja, sufinanciramo prijevoz učenika, dajemo Božićnicu obiteljima s troje i više djece i slično.

Koje su najvažnije aktivnosti provedene na području razvoja turizma i kakvi su daljnji planovi?

Kontinuirani je rast dolazaka i noćenja turista u Gupčevom kraju (Donja i Gornja Stubica zajedno). U prvih pet mjeseci ove godine bilježimo 7847 dolazaka turista, što je povećanje za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupno je ostvareno 15.329 noćenja što je povećanje za 13 posto u odnosu na lani. Trenutno raspolažemo s 349 registriranih ležaja u hotelima, kampu, pansionu te u mnogobrojnom privatnom smještaju. Nadamo se da će najveći zamašnjak turizma u našem kraju, ali i u cijelom Zagorju biti revitalizacija i obnova našeg dvorca Stubički Golubovec, kada će on postati Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar (ZEZ Zagorje).

Vaša poruka sugrađanima povodom Dana grada?

Na samom kraju želim se zahvaliti na odličnoj suradnji svojem zamjeniku, predsjedniku Gradskog vijeća i djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela Grada, a posebno ovim putem želim zahvaliti Zagorskoj razvojnoj agenciji na prijavi i provedbi većine naših projekata. Svim Stubičankama i Stubičancima, građankama i građanima Grada Donja Stubice želim čestitati dan Grada Donja Stubica i Dan župe Presvetog Trojstva. (Ivana Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba