Entuzijasti svih uzrasta okupili se na još jednoj Noći noćnih leptira

JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U RADOBOJU: Promatrali i fotografirali noćne leptire, kojih u KZŽ ima čak 1018 vrsta

Objavljeno: 13.06.2019. Jelena Jazbec

I ove godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije organizirala je “Noć noćnih leptira” kraj crkve sv. Jakova u Radoboju. Cilj manifestacije je približiti skroviti svijet noćnih leptira široj javnosti, te prikupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa, poput močvara, ili izrazito termofilnih travnjaka.

Dobri bioindikatori

Ljubitelji prirode svih uzrasta tako su imali prilike promatrati i fotografirati noćne leptire na svjetlosnim šatorima – piramidama, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki.
– Želja nam je široj javnosti približiti skrovitu vrstu noćnih leptira, kojih je u našoj županiji zabilježeno preko tisuću. Leptiri su vrlo dobri bioindikatori, što znači da vrlo brzo pokazuju promjene u prirodi i upravo je zato važno istraživati leptire, pratiti njihovu brojnost i na taj način onda prilagođavati svoje akcije u prirodi. Ljudi su se udaljili od prirode i mi ih ovim manifestacijama pokušavamo vratiti, te im ukazati na prirodne ljepote i važnost očuvanja i zaštite prirode. Nakon leptira, u jesen nam slijedi Noć šišmiša, a prije toga više monitoringa različitih biljnih i životinjskih vrsta na terenu – otkrila nam je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove.
Voditelji radionice bili su Mladen Zadravec i Stanislav Gomboc.
– Zagorje je jedan od krajeva Hrvatske gdje su leptiri dobro očuvani, stoga nam je ovom manifeastacijom cilj pokazati mladima raznolikost noćnih leptira, na način da ih stave na ruku, fotografiju… Trebalo nam je oko tri godine da bismo dobili uvid u to koliko je ovdje vrsta leptira i ugodno nas je iznenadio veliki broj – rekao nam je Stanislav Gomboc.

Čista zrak

Manifestaciju je posjetio i načelnik Radoboja Anđelko Topolovec.
– Ponosni smo na našu Javnu ustanovu za zaštitu prirode, koja je smještena u općini Radoboj, i na sve njihove aktivnosti, a mi se kao Općina možemo pohvaliti da smo pioniri u očuvanju prirode, u zaštiti i održivosti okoliša, koji želimo sačuvati za buduće generacije. S obzirom na broj noćnih leptira na ovom području, možemo ponosno reći da imamo čisti zrak i čistu prirodu – rekao je Toplovec.
Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj ih se može susresti preko tri tisuće različitih vrsta. U Krapinsko – zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često se doživljavaju kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim drugačija. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba