NOVCA I RAKETA IMA SAMO ZA ISTOK: Državni hidrometeorološki zavod definitivno ukinuo obranu od tuče raketama na sjeverozapadu Hrvatske

Varaždinska županija poziva poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju

Objavljeno: 11.06.2019. AB

U Varaždinskoj županiji će Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske (DHMZ), jednako kao i u Krapinsko – zagorskoj županiji, tijekom ove sezone operativnu obranu od tuče provoditi samo prizemnim generatorima, a ne i raketama.

Prizemni generatori

Naime, DHMZ poslove operativne obrane od tuče provodi sukladno Pravilniku o operativnom djelovanju sustava od obrane od tuče, a Varaždinska županija je jedna od 12 županija, uz Grad Zagreb, čije područje je sustavno branjeno od tuče.
Varaždinska županija tako ove sezone od tuče neće biti branjena raketama, a iz DHMZ-a navode da su razlog tome ograničena financijska sredstva i male količine raspoloživih protugradnih raketa. Zbog toga su raketnu komponentu obrane od tuče u mogućnosti provoditi samo na istočnom branjenom području, na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te dijelu Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije.
S obzirom na to, Varaždinska županija još jednom poziva poljoprivrednike da svoje usjeve i nasade osiguraju putem EU polica.

Poticaji za osiguranje

– Napominjemo da Županija i ove godine provodi mjeru pod nazivom “Održiva poljoprivredna proizvodnja”, koja je uvedena s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih potakne da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu, koji se može dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici www.varazdinska-zupanija.hr – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba