MLADI, UPISUJTE MEDICINU I OSTANITE OVDJE: Zagorske zdravstvene ustanove od Ministarstva zdravstva u idućih pet godina zatražile 106 liječničkih specijalizacija

UPALIO SE CRVENI ALARM: “Muku mučimo s prevelikim brojem prekovremenih sati rada liječnika, a zbog odlaska u mirovinu, ostat ćemo bez specijalističkih ambulanti”

Objavljeno: 11.06.2019. Jelena Jazbec

Da liječnika specijalista u Krapinsko – zagorskoj županiji nema ni za lijek, pisali smo još početkom 2018. godine. O tom se problemu raspravljalo na sjednici Županijske skupštine još u prosincu 2017. godine, kada je istaknuto kako je dosta specijalista pred mirovinu, a mladih – jednostavno nema. Cijela Hrvatska susreće se s problemom nedostatka liječnika, a u Krapinsko – zagorskoj županiji javlja se svojevrsni strah da će se specijalističke ambulante jednostavno zatvoriti, a Zagorci će tada ostati bez, primjerice, internista, oftalmologa, fizijatra, medicine rada, pedijatra, ginekologa, psihijatra, neurologa ili radiologa.
Da bi se spriječio takav scenarij, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da će ministar zdravstva donijeti Nacionalni plan specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje, na prijedlog, između ostalih, i predstavničkih tijela jedinica područne (regionalne) samouprave. Krapinsko – zagorska županija je 15. travnja zaprimila dopis Ministarstva zdravstva da dostavi prijedlog, odnosno podatke o potrebi za odgovarajućim specijalnostima zdravstvenih radnika i njihovom broju. Nacionalni petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja temelj je za donošenje godišnjeg plana potrebnih specijalizacija i užih specijalizacija, a prijedlog zaključka o potrebama specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020. – 2024. godine) u zdravstvenim ustanovama KZŽ izrađen je na temelju iskazanih potreba zdravstvenih ustanova kojima je KZŽ osnivač, te je usvojen na sjednici Županijske skupštine održanoj 5. lipnja.

Uvjeti za mirovinu

Ukupno se predlaže 106 specijalizacija, od čega 16 za Dom zdravlja KZŽ, 55 za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, 17 za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, četiri za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, deset za Zavod za hitnu medicinu KZŽ, dvije za Zavod za javno zdravstvo KZŽ i dvije za Ljekarnu KZŽ.
U Domu zdravlja KZŽ traži se osam specijalizacije iz obiteljske medicine, po dvije specijalizacije iz medicine rada i športa i fizikalne medicine, te po jedna specijalizacija iz medicinske biokemije, oftalmologije, interne medicine te ginekologije i opstetricije, od čega u 2020. godini po jedna specijalizacija iz medicine rada i športa, fizikalne medicine, oftalmologije i interne medicine.
– U sklopu Doma zdravlja KZŽ dvije su ordinacije za fizikalnu medicinu, a liječnici specijalisti već sada ispunjavaju uvjete za mirovinu, pa je nužno specijalizirati kolege kako bismo održali djelatnost fizikalne medicine u sklopu Doma zdravlja KZŽ. To će se dogoditi i s medicinom rada i športa jer su dvije liječnice koje su u zakupu, pred mirovinom – pojašnjavaju iz Doma zdravlja, te dodaju kako su i ostale potrebe za specijalizacijama određene na temelju skorašnjeg odlaska liječnika u mirovinu.
U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, u idućih pet godina postoji potreba za po šest specijalizacija kirurgije – traumatologije i ortopedije i hitne, po pet specijalizacija
radiologije, pedijatrije, abdominalne kirurgije, ginekologije i anesteziologije, po dvije specijalizacije medicinske biokemije, plastične kirurgije, kardiologije, interne, endokrinologije i dijabetologije, fizikalne, patologije i citologije te neurologije, i po jedna specijalizacija gastroenterologije i pulmologije.

Rad u dežurstvu

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju predložili su pak da se u idućih pet godina uputi osam liječnika na specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije, šest liječnika iz kardiologije, dva liječnika iz radiologije i jednog liječnika iz neurologije.
– Bolnica trenutno zapošljava 35 liječnika specijalista i s tim brojem teško se odrađuje svakodnevni obujam posla. Dodatni problem predstavlja preveliki broj prekovremenih sati rada liječnika, budući da se, s obzirom na obvezu osiguranja neprekinutog pružanja zdravstvene zaštite, mora organizirati rad u dežurstvu, kao i pripravnost. Iz bolnice su u protekle tri godine otišla tri specijalista interne medicine, jedan specijalist fizikalne medicine i jedan specijalist radiologije, a u sljedećih deset godina uvjete za punu starosnu mirovinu ispunit će 18 specijalista – poručuju iz SBKT-a te traže od Ministarstva da se usvoji plan specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika, kako bi im se osiguralo nesmetano obavljanje posla, a Zagorcima kvalitetna zdravstvena usluga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba