U zabočkoj Osnovnoj školi održano završno događanje projekta “Lumen”, u kojem je sudjelovalo 160 učenika iz devet zagorskih osnovnih i srednjih škola

ZA SVAKU POHVALU: Uspješno priveden kraju prvi projekt koji je darovitim učenicima omogućio da maksimalno iskoriste svoje talente

Objavljeno: 08.06.2019. ivanabelosevic

U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održano je završno događanje projekta “Lumen”, kojem je cilj poticati rad s darovitom djecom i mladima u Krapinsko – zagorskoj županiji.
Podsjećamo, projekt “Lumen” prvi je projekt KZŽ koji pruža podršku nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola u radu s (potencijalno) darovitim učenicima. Projekt je usmjeren i na aktivan rad s (potencijalno) darovitim učenicima, kako bi maksimalno iskoristili i upotrijebili svoje talente. Projektom su provedene temeljne edukacije o darovitosti za 400 nastavnika, stručnih suradnika i predstavnika institucija, dodatne edukacije za 113 članova radnih skupina, koje su u okviru pet tematskih grupa razvile inovativne sadržaje rada s darovitima i pilotno ih provode sa 160 učenika u devet škola. Izrađeni su prateći materijali koji su dostupni na novoj platformi zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima, kao i podrška roditeljima darovitih.
Ravnatelj zabočke osnovne škole Tomislav Polanović rekao je da u projektu ima više područja, a oni su bili uključeni u društveno – umjetničko područje.

35 sati

– Na tom su projektu tijekom cijele godine radila nadarena djeca, djelovali su kroz likovnu i glazbenu kulturu i tako dalje. Ovo danas je prikaz svih projekata učenika i škola koji su sudjelovali. Projekt je hvalevrijedan jer je prvi put dana prilika nadarenoj djeci da se u svim područjima mogu iskazati. Nadam se da će to postati tradicija i da će se svake školske godine učenici imati prilike prijavljivati na te projekte – istaknuo je Polanović.


Profesorica biologije i kemije Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok i koordinatorica za prirodnu skupinu predmeta, Irena Futivić, kazala je da se projekt sastojao od dva dijela, pa su se prvih godinu dana profesori educirali i nakon toga od školske godine 2018./2019. krenuo je rad s učenicima.
– Gimnazija Antuna Gustava Matoša uključena je u prirodoslovni dio samoga projekta. Profesori su osmislili radionice i tijekom nastave, koja je bila realizirana tijekom 35 sati, pokušali se baviti istraživanjem, koje se sastojalo od praćenja kemijskih i bioloških parametara na rijeci Krapinici. Ovo nam je prvi veći projekt, a učenici su to jako dobro primili i bili su veseli. Dio učenika je bio podijeljen na biologiju i kemiju, a dio je radio na radionici iz fizike. Tijekom projekta, izradili su film koji će biti prikazan ovdje i na službenim stranicama “Lumena”. Film je interesantan jer se sastoji od svih segmenata rada, učenici su izradili plakate i različite interaktivne igrice. Moram napomenuti da je to sve odrađeno izvannastavno, van škole. Na projektu su uz mene radile i Ana Culej, Maja Novački i profesor iz biologije – pojasnila je Futivić.


Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek kazala je da je to projekt kojim Krapinsko – zagorska županija sa svojim partnerima potiče rad s darovitom djecom u osnovnim i srednjim školama.

Pet područja

– Prije “Lumena”, poticali smo rad s darovitom djecom radionicama i drugim aktivnostima, uveli smo i info besplatni telefon po pitanju darovitosti, a projekt “Lumen” je nadogradnja svih tih aktivnosti. Ovime smo nastavili edukaciju odgojno – obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola, jer smatramo da ljudi za rad s darovitom djecom moraju imati stručne kompetencije. Kroz pet područja izradili smo programe koji će se moći primjenjivati u školama u sljedećoj školskoj godini kroz nastavne aktivnosti. Proveli smo pilot projekt u devet osnovnih i srednjih škola te izradu web platforme na kojoj učitelji, učenici i svi zainteresirani mogu naći informacije o darovitosti i, što je još važnije, nastavne sadržaje i metodičke pripreme u ovih pet područja – društveno – humanističkom, matematičko – informatičkom, prirodoslovnom, umjetničkom te razrednoj nastavi i stručnim suradnicima. To je jedan lijepi korak u poticanju darovitosti i nadam se da ćemo standarde koje smo postigli, i nastaviti – naglasila je Petek.


Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je rekao kako je ovo hvalevrijedan projekt, kojeg ne bi bilo bez djece i njihovih učitelja te dodao da samo tako nastave.
Partneri u projektu su Zagorska razvojna agencija, osnovne škole iz Brestovca Orehovičkog, Zaboka, Marije Bistrice, Mača i Pregrade, zatim Srednja škola Krapina i Srednja škola Zlatar, ŠUDIGO Zabok te Gimnazija A. G. Matoša Zabok, a program se pilotno provodi i u osnovnoj školi u Zlataru, koja se dobrovoljno uključila u projekt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba