Na prostoru Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici održava se Viteški turnir

Vitezovi, žongleri, gatare, dvorske dame, plemići i ove godine posjetitelje vratili u čarobni svijet srednjeg vijeka

Objavljeno: 08.06.2019. zagorjeinternational

Na prostoru Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvoren je tradicionalni, 19. po redu Viteški turnir. Program su izvedbom predstave “Coprnica“ otvorili članovi udruge Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, a u nastavku programa posjetitelje očekuje i borba vitezova, dvorske priče, predstave za najmlađe, žonglerske, heraldičke, bubnjarske, streličarske i druge radionice, kao i srednjovjekovna glazba i renesansni plesovi.

Interaktivan pristup

Prema riječima ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadice Jagarčec odazvao se lijepi broj posjetitelja, no kako kaže, to svakako nije konačan broj, budući da program traje do 21 sat.
– I ove godine nastavljamo tradiciju viteških turnira te se trudimo uz pomoć naših vanjskih suradnika oživjeti povijest i prezentirati našim posjetiteljima taj jedan novi doživljaj srednjeg vijeka. Uz određene predstave, cirkuske artiste i naše muzičke radionice pružamo našim posjetiteljima jedan interaktivni pristup. Bilo je i boljih godina, ali mislim da je bitno zadržati taj kontinuitet jer to je najstariji viteški turnir koji se ovdje na prostoru Muzeja seljačka buna ipak redovito odvija, a bitno je naglasiti kako je ove godine turnir sufinanciran sredstvima EU projekta Living Castles, tako da smo mogli pojačati naš program nekim novim izvođačima – objasnila je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec.

Viteški tabori

Na prostoru oko muzeja svoje su tabore postavili vitezovi iz raznih krajeva Hrvatske, koji posjetiteljima prezentiraju svoje umijeće u korištenju srednjovjekovnog oružja.
– Danas nas je ovdje 30. Otvorili smo program predstavom Coprnica, gdje smo naravno osudili coprnicu koja je za sve kriva, a sada će uslijediti Viteški turnir, odnosno borbe vitezova gdje će najbolji vitez osvojiti zlatni kalež. Imamo i radionice streličarenja, bacanja koplja, sjekira i bodeža, kao i srednjovjekovni kamp u kojem će biti prikazana srednjovjekovna originalna kuhinja. Glede borbi, riječ je o koreografijama, nisu to prave borbe, no ipak ozljeda uvijek ima. Nekadašnji cilj ovakvih borbi bio je da se vidi spremnost vitezova, zapravo neka vrsta treninga ali i natjecanja da se vidi koji je vitez najbolji, a jasno onaj koji je bio najbolji osvajao je i sve dvorske dame – zaključio je  Ivan Štefek, predsjednik udruge “Družba vitezova zlatnog kaleža” iz Donje Stubice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba