Župan Čačić na Cipru ponovno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora AER-a, najveće europske organizacije regija

“Varaždinskoj županiji važno je biti dijelom međunarodne političke scene“

Objavljeno: 08.06.2019. zagorjeinternational

Delegacija Varaždinske županije na čelu sa županom Radimirom Čačićem je od 4. do 6. lipnja boravila na Cipru, gdje je održana Opća skupština i proljetna sjednica Biroa Skupštine europskih regija. Župan Čačić ponovno je izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade i člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela te međuregionalne organizacije. Skupština europskih regija (AER) okuplja 142 regije iz 19 država i najveća je neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a Varaždinska županija je član od 2001. godine.

Značajne funkcije

Župan se u radni posjet Cipru uputio u pratnji članice Odbora za izbore AER-a i savjetnice Natalije Martinčević, novoizabranog predsjednika Pododbora za mlade Odbora 3 i županijskog vijećnika Hrvoja Kovača i više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove Maje Zuber.
– Varaždinskoj županiji je iznimno važno biti dijelom međunarodne političke scene. To dokazujemo djelima, pa osim obnašanja značajnih funkcija u AER-u, predsjedavamo i Savezom Alpe – Jadran. Plaćamo članstvo u objema organizacijama i radimo na korist istih, ali sa zadovoljstvom možemo reći da je Varaždinska županija uvijek u plusu te nam je potvrđeno da ćemo samo za provedbu projekta “Together for Cohesion: let’s rEUnite!“ dobiti više od 12 tisuća eura – rekao je Čačić.
Riječ je o projektu u vidu komunikacijske kampanje, čiji je cilj naglasiti važnost kohezijske politike i fondova EU, a Varaždinska županija se ima čime pohvaliti, budući da su posljednje dvije godine pokrenuti europski projekti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. Tako će Varaždinska županija postati i međunarodni primjer dobre prakse u korištenju sredstava Europske unije.
– Imamo rezultate jer imamo ‘know how’, što je prepoznato i na europskoj razini i upravo zato smo jedna od šest regija iz pet zemalja koje prenose svoja pozitivna iskustva u korištenju kohezijskih fondova – rekla je savjetnica Martinčević.

Projekt razmjene

Osim sudjelovanja u navedenom projektu, Varaždinska županija je u okviru AER-a pokrenula projekt razmjene javnih službenika u suradnji s koledžom u Clunyju, poznatim istraživačkim centrom javne uprave.
– Ovom prilikom pozivamo službenike iz svih jedinica regionalne samouprave da se prijave do 15. srpnja za sudjelovanje na seminaru u Clunyju krajem kolovoza, s ciljem postizanja bolje učinkovitosti – rekao je Čačić.
Župan je akcijski plan Odbora 3 Skupštine iznio na sastanku Izvršnog odbora, sastanku Opće skupštine i na sjednici Biroa AER-a, a podrška njegovom programu dana mu je reizborom na funkcije.
Delegacija je prisustvovala i diskusiji predsjednika AER-a Magnusa Bertssona i predsjednika Odbora regija Europske unije Karla-Heinza Lambertza pod nazivom “The Future of Europe“ i tu je priliku iskoristila za stjecanje novih te produbljivanje postojećih kontakata.

 

Najnovije po kategorijama

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Predstavljen program obilježavanja 30. godišnjice oslobođenja grada Varaždina te Dana branitelja Varaždinske županije

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Objavljeno: 17.09.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter