Mladi vremenski putnici

Svetokriški osmaši otvorili škrinju u koju su prije četiri godine spremili svoje crteže

Objavljeno: 08.06.2019. zagorjeinternational

U Privatnoj muzejskoj zbirci Marije i Stjepana Jačmenice u Svetom Križu Začretju u četvrtak je otvoren vremenski portal, i to kroz ključanicu tajanstvene škrinje s blagom. Neustrašivi vremenski putnici bili su učenici 8. a razreda Osnovne škole Sveti Križ Začretje, sa svojim učiteljicama Anom Kiseljak i Ivanom Junković, koji su tako zakoračili četiri godine u prošlost.

Očuvanje prošlosti

Oni su, naime, još kao učenici 4. a razreda, 2015. godine posjetili Privatnu muzejsku zbirku i razgledavali staro oružje, knjige, dokumente, namještaj i uporabne predmete iz perioda od kamenog doba do Drugog svjetskog rata. Poučeni važnošću očuvanja prošlosti, ovi vremenski putnici odlučili su za budućnost sačuvati i svoj trag. Tako je svaki od njih na list papira nacrtao jedan njemu najupečatljiviji predmet iz zbirke i jedan predmet iz mašte za koji vjeruje da će postojati u budućnosti, te se na svoj uradak i potpisao. Ove su crteže njihovi autori spremili u omotnicu, zapečatili voštanim pečatom, te položili u staru drvenu škrinju iz 18. stoljeća i zaključali.

Četiri godine

Sada, četiri godine kasnije, u ponovnom posjetu Zbirci, svečano su otvorili sve do sada zaključanu škrinjicu te unutra pronašli svoje radove koji su ih podsjetili na to kakvi su bili, kako su razmišljali i stvarali kao mlađahni jedanaestogodišnjaci.
Istim stopama koračaju i njihovi mlađi kolege, sadašnji polaznici 4. a razreda, koji su tom prilikom na isti način pohranili za budućnost otiske svojih dlanova koje su izradili u školi. Njihova će ih vremenska škrinjica dočekati za četiri godine kada će, tada već kao osmaši, posvjedočiti iskonskoj vrijednosti očuvanja pisanog traga prošlosti, kao zalog sretnije i bolje budućnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba