Na OPG-u Tomurad u Mariji Bistrici održana svečana dodjela županijskih potpora zagorskim poljoprivrednicima

Za 42 aktivnosti zagorskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dodijeljeno 704.100 kuna

Objavljeno: 07.06.2019. zagorjeinternational

Na OPG–u Tomurad u Mariji Bistrici održano je potpisivanje ugovora s korisnicima koji su na temelju natječaja za povećanje poljoprivredne proizvodnje stekli pravo na potpore Krapinsko – zagorske županije. Prema riječima Sanje Mihovilić, pročelnice županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, natječaj je bio usmjeren na  aktivnosti koje se tiču nabave stoke, kupnje zemljišta, za opremanje objekata, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada.

Autohtone sorte

– Ove godine kod bodovanja smo dali smo prednost autohtonim sortama vinove loze, a korisnici su mogli dobiti maksimalno 50 tisuća kuna ili 60 posto od aktivnosti koju su prijavili, s time da je minimalna aktivnost morala iznositi 15 tisuća kuna. Na taj natječaj je bilo prijavljeno 64 zahtjeva, 21 zahtjev nije prošao administrativnu provjeru, a jedan nam je dostavljen izvan roka. 42 zahtjeva su prošla administrativnu provjeru, s time da moramo napomenuti da smo u startu za ovu mjeru osigurali 400 tisuća kuna, no zbog interesa koji je iskazan i rebalansom, osigurano je dodatnih 300 tisuća kuna, tako da smo ukupno osigurali 704.100 kuna – objasnila je Sanja Mihovilić.


Ugovore je korisnicima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zajedno s  predsjednicom Županijske skupštine Vlastom Hubicki, koja je tom prilikom istaknula kako Županija već niz godina prati zagorske poljoprivrednike, te da će i dalje poticati poljoprivrednu proizvodnju i sve ono  što čini ovaj frtalj svijeta – Bajkom na dlanu.


Župan Kolar u svojoj je izjavi najavio mogućnost povećanja sredstava namijenjenih poljoprivredi.
– I za ovu mjeru povećanja poljoprivredne proizvodnje imali smo u proračunu predviđeno 400 tisuća kuna, pa smo rebalansom proračuna ukupnu stavku povećali za 500 tisuća kuna. Interes je veliki, veseli nas što ima i mladih poljoprivrednika koji su preuzeli OPG–ove od svojih roditelja, a vrlo su ambiciozni i to je možda onaj najbitniji razlog zbog čega postoji objektivna mogućnost da u drugom rebalansu proračuna, kojeg planiram negdje u devetom, desetom mjesecu, još jedanput povećamo sredstva za poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Kolar, a na pitanje novinara hoće li se još raspisati koji natječaj do kraja godine, rekao je da to ovisi o tome kako će završiti zadnja tri natječaja. Ukoliko će se ići u devetom mjesecu s rebalansom, dodao je Kolar, to znači da će biti još natječaja, a ako će se ići u desetom, onda će samo za ova tri natječaja povećati alokaciju.

Uzor općine

Dodjeljivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je pozdravio okupljene.
– Danas se nalazimo na OPG–u  koji je uzor u našoj općini, pa i šire, a mi aktivno s njima surađujemo i drago nam je da se cijela obitelj primila poljoprivrede i da dokazuju da se ipak može i od toga živjeti  – kazao je načelnik Milički.


Vlasniku OPG-a Tomurad Hrvoju Tomuradu dodijeljena je potpora u iznosu od 25 tisuća kuna.
– Primarno se bavimo proizvodnjom cvijeća već 29 godina, a uzgajamo i povrće i voće, te nas je četvero zaposlenih i planiramo se širiti. Ove potpore nam znače jako puno jer svaka pomoć je dobrodošla, a Županija nam već godinama pomaže. Ovih 25 tisuća kuna koje smo dobili, iskoristit ćemo za postavljanje nove zavjese u plasteniku i za stolove za proizvodnju cvijeća – zaključio je Hrvoje Tomurad. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba