U sklopu Programa ruralnog razvoja, potpisano novih 400 ugovora za male poljoprivrednike, vrijednih 44,5 milijuna kuna

S područja Krapinsko – zagorske županije odobreno šest projekata u vrijednosti 667 tisuća kuna

Objavljeno: 07.06.2019. IB

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, u srijedu je prisustvovao potpisivanju novih 400 ugovora iz operacije 6.3.1 Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 44,5 milijuna kuna. Najviše projekata za koje su mali poljoprivrednici potpisali ugovore s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić, dolazi iz Splitsko – dalmatinske i Osječko – baranjske županije. S područja Krapinsko – zagorske županije odobreno je šest projekta u vrijednosti 667 tisuća kuna.

Ulaganja u OPG-ove

Taj će novac mali poljoprivrednici iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima, poput kupnje domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, te izgradnje i opremanja prostora u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere, poljoprivrednici financiraju i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu te podižu višegodišnje nasade, a grade i objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.
Do sada su ukupno potpisana 1043 ugovora s tri natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna, čime je omogućeno financiranje 3082 projekta. Inače, Program ruralnog razvoja najbolje je iskorišten program od svih EU fondova u Hrvatskoj. Korisnicima programa je do 31. svibnja isplaćeno ukupno 6,9 milijardi kuna, što čini 38 posto ukupno dostupnih sredstava.

2,3 milijuna eura

Ministar Tolušić rekao je da su prije dvije godine skeptici govorili da se neće uspjeti potrošiti sav novac koji im je na raspolaganju.
– Od ukupne alokacije za Program ruralnog razvoja RH, koja iznosi 2,3 milijardi eura, korisnicima smo na raspolaganje stavili 2,2 milijardi eura, a ugovoreno je 1,6 milijardi eura, što čini 67 posto ukupno dostupnih sredstava, dok je isplaćeno 918 milijuna eura. Sve to postigli smo administrativnim rasterećenjima, skraćivanjem procedura i ubrzanom obradom natječaja, kojih na godišnjoj razini raspisujemo i obrađujemo tridesetak – naglasio je Tolušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba