“VRTIĆ ZA SVAKU OBITELJ“: U Dječjem vrtiću “Gustav Krklec“ u Krapini, predstavljen projekt vrijedan gotovo 2,6 milijuna kuna

Produženo je radno vrijeme, a u rujnu počinju i dva programa, u koje će se moći upisati i djeca koja nisu polaznici vrtića

Objavljeno: 06.06.2019. ivanabelosevic

U Dječjem vrtiću “Gustav Krklec“ u Krapini, predstavljen je projekt “Vrtić za svaku obitelj“, koji provode krapinski gradski vrtić i partner Grad Krapina, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Projekt vrtića koji ima 160 polaznika vrijedan je 2.560.000 kuna i trajat će 30 mjeseci.  Ravnateljica Ksenija Ostojić objasnila je o kakvom je programu riječ.

Dva puta tjedno

– U okviru poziva unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Dječji vrtić “Gustav Krklec“, kao korisnik bespovratnih sredstava potpisao je ugovor o projektu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Da bi projekt uopće prijavili na natječaj, među našim korisnicima – roditeljima smo proveli anketu i oni su iskazali potrebu da se vrijeme radnog vrtića promijeni. Tako da se projektom financira uvođenje poslijepodnevnog rada vrtića i time se stvaraju preduvjeti za uravnoteženje poslovnog i obiteljskog života. Vrtić je s poslijepodnevnim radom započeo 18. ožujka i od Ministarstva znanosti imamo rješenje za jednu skupinu, do 20-ero djece za popodnevnu smjenu. I roditelji su veoma zadovoljni ovakvim načinom rada – istaknula je ravnateljica Ostojić te dodala kako se ovim projektom unapređuje i program vrtića, uvođenjem dva nova kraća programa.


– Radi se o  “Igraonici općeg tipa“  i “Folklornom stvaralaštvu i tradicijskoj kulturi“. Ta dva programa uvodimo i za roditelje čija djeca ne polaze vrtić, već bi jednom ili dva puta tjedno doveli dijete na igru i ples. “Igraonica općeg tipa“ provodit će se dva puta tjedno, po sat i pol, isto tako i “Folklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura“. Tako da oni roditelji koji žele, mogu uključiti djecu u ove kraće programe. Tijekom 2019. i nastavno na 2020. rad će biti usmjeren na izradu i verifikaciju programa, kao i stručnu edukaciju odgojitelja koji će provoditi program. Ova dva kraća programa bi s radom trebala započeti od 1. rujna. Kroz “Vrtić za svaku obitelj“, zaposlena su  dva odgojitelja, jedna kuharica/čistačica i stručni suradnik/pedagog. Osim plaća spomenutim djelatnicima, iz ovog projekta financirat će se nabava didaktike, kao i nabava opreme za odgojno  – obrazovnu skupinu u kojoj se provodi program. Savjetodavnu podršku u organizaciji projekta pruža nam Zagorska razvoja agencija – naglasila je Ksenija Ostojić.

Dnevni boravak i u školama

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da je to početak rješavanja problematike koju imaju pojedini roditelji, a uskoro kreće jedan natječaj koji se tiče Europskog socijalnog fonda vezano za dnevni boravak u školama, gdje će prijaviti krapinske osnovne škole.
– Vjerujemo da će se takav projekt, osim u dječjem vrtiću, nastaviti i na osnovne škole i takvi projekti uvelike pomažu roditeljima, koji možda rade izvan Krapine ili u smjenama ili imaju drugačiju organizaciju radnog vremena. Vjerujem da taj projekt koji ima ograničeno trajanje na 30 mjeseci, neće tu biti završen, nego će i dalje ići takvi sliči natječaji na koje ćemo moći aplicirati. U svakom slučaju, radno vrijeme vrtića je od 5.30 do 20 sati. To nije definirano vrijeme, vidjet ćemo kakve će biti potrebe roditelja, pa ćemo se prilagođavati. Ja uvijek kažem da nisu tu djeca radi nas, nego mi radi djece i takve institucije postoje da pomognu djeci i roditeljima. Ovaj je projekt uspjeh, jer se produžio rad vrtića i mi kao središte županije dolazimo do toga da radno vrijeme prilagodimo potrebama roditelja – zaključio je Gregurović.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba