MALIŠANI ODUŠEVLJENI: Djeca iz vrtića “Bajka“ sadila varaždinsko zelje u Domitrovcu

“Lako je saditi zelje! Iskopaš rupu, staviš zelje i zakopaš!”

Objavljeno: 06.06.2019. zagorjeinternational

Mališani iz varaždinskog Dječjeg vrtića “Bajka“, zajedno s odgojiteljicama, prvi su puta sadili varaždinsko zelje. Pomagala im je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja, na čijem je OPG-u u Domitrovcu održana radionica u sklopu projekta “Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije“.
– Lako je saditi zelje! Iskopaš rupu, staviš zelje i zakopaš! – oduševljeni su bili djevojčice i dječaci.

Edukacija mladih

Projekt provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, s ciljem edukacije i podizanja svijesti o tradicionalnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te zdravoj prehrani već od najranije dobi.
– U proizvodnji varaždinskog zelja dostigli smo najviši stupanj kvalitete, a s europskom oznakom izvornosti, i najviši mogući stupanj zaštite. Zbog toga je naša obaveza takve visoke dosege zadržati, što je moguće jedino edukacijom mladih generacija. Djeca se ovdje druže i rade te kroz igru uče o domaćim, tradicionalnim proizvodima. To je iznimno važno kako bi kasnije upravo oni bili ti koji će kupovati izvorne proizvode i promicati njihovu kvalitetu. Imamo čak 13 poljoprivredno – prehrambenih proizvoda pod različitom zaštitom, pa je to dodatni razlog zbog kojeg je naš Upravni odjel pod vodstvom pročelnika Vinceka osmislio ovaj kreativni projekt. Već smo imali niz radionica posvećenih zaštićenim proizvodima, kao i posjet OPG-ovima na kojima su se djeca upoznala s domaćim životinjama. Sada su ovdje na polju sadili varaždinsko zelje, oznojili se i time doživjeli svakodnevicu ljudi koji žive za poljoprivredu, posebice u vidovečkom kraju – rekao je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

Zaštićeni proizvodi

Uz varaždinsko zelje, zagorskog purana i varaždinski klipić, koji imaju zaštitu na razini Europske unije, zaštićeni proizvodi su i vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba