U Zaboku potpisani ugovori s korisnicima u kulturi koji su ostvarili pravo na potpore Krapinsko – zagorske županije – odobreno sufinanciranje 111 projekata u ukupnom iznosu od 885 tisuća kuna

“Kultura ne donosi zaradu u novcu, ali donosi zaradu u ljudima – svi postajemo bolji i, na kraju krajeva, čuvamo svoju tradiciju”

Objavljeno: 03.06.2019. zagorjeinternational

U Velikoj galeriji grada Zaboka održano je potpisivanje ugovora s korisnicima u kulturi koji su ostvarili pravo na potpore Krapinsko – zagorske županije. Na javni poziv za predlaganje projekata za program javnih potreba u kulturi za 2019. godinu pristiglo je 148 prijava, od kojih je prihvatljiva bila 141 prijava. Po završetku natječaja odobreno je financiranje 111 projekata, u ukupnom iznosu od 885 tisuća kuna i to: manifestacije u kulturi – 63 projekta s ukupno 492 tisuće kuna, izdavaštvo 24 projekta sa 134 tisuće kuna i obnova spomeničke baštine – 24 projekta s 258 tisuća kuna.

Teška odluka

O projektima koji zadovoljavaju kriterije za dodjelu sredstava odlučivalo je Kulturno vijeće Krapinsko – zagorske županije, na čelu s predsjednikom Nikolom Krstićem, koji je naglasio kako je bilo teško odlučiti između toliko lijepih, korisnih i vrijednih programa.

– Krapinsko – zagorska županija, u usporedbi s drugim županijama, u velikom je iskoraku u praćenju kulturnih manifestacija, izdavaštva, kulturne baštine i to je u svakom slučaju za pohvalu. Kulturno vijeće je uložilo veliki trud da pročita i izboduje sve projekte i da onda, u skladu s mogućnostima, rasporedi ta sredstva – rekao je Krstić, te dodao kako će sljedeće godine napraviti iskorak i na neki način nagraditi vrijedne projekte koji izlaze iz okvira lokalnih sredina Krapinsko – zagorske županije i promoviraju županiju na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Ugovore je predstavnicima kulturnih udruga uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zajedno sa svojom zamjenicom Jasnom Petek.

– Krapinsko – zagorska županija izdvaja za razvoj civilnog društva 5,6 milijuna kuna, a u ovom dijelu kulture, izdavaštva i manifestacija u kulturi, kao i obnove i zaštite kulturne nematerijalne baštine, ove je godine izdvojeno 884 tisuće kuna, a kroz financiranje ZAKUUD-a, Kajkavijane, naše počasne postrojbe i knjižnica, kao i pomoći pri obnovi Svetišta Majke Božje Bistričke i dvije crkve u Poznanovcu i Stubičkim Toplicama, još negdje oko 800 tisuća kuna. To je jasna poruka da nam je stalo, da smo svjesni toga da narod koji nema svoju tradiciju i koji ne čuva svoju kulturnu baštinu, nema budućnosti – istaknuo je župan Kolar, a na upit kako to da je najviše sredstava otišlo na sufinanciranje manifestacija, rekao je kako, s obzirom na to da županija ima puno kulturno – umjetničkih društava koji kroz folklor i nošnje itekako čuvaju kulturnu baštinu, a s druge strane daju dodatnu ponudu u turizmu, Županija njima na ovaj način pomaže u financiranju njihovih potreba i aktivnosti.
– S obzirom na to da smo prošle godine proglašeni kao najbolja turistička kontinentalna destinacija u Hrvatskoj, te da ove godine opet imamo sjajne rezultate, te manifestacije su dodatna ponuda našim smještajnim kapacitetima i to je logički slijed svega onoga što se događa – rekao je Kolar.

Potpisivanju ugovora nazočio je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

– I Grad Zabok sa svojih 550 – 600 tisuća kuna pomaže djelatnost udruga u kulturi i civilnog društva i mislimo da je to izuzetno bitno jer to daje razliku između pojedinih sredina. Kultura i djelatnosti koje su namijenjene tome, zaslužuju posebnu pažnju, jer se radi o volonterskom radu. Sve ono što volonteri rade, teško je materijalno iskazati, a iznosi koji se osiguravaju iz proračuna su zapravo najmanji dio, većina financijskih sredstava koje udruge ulažu u svoje programe i projekte drugi su izvori donacije, sponzorstva. I zato ovakve podrške svako rukovodstvo i općina i gradova, kao i županije trebaju iskazivati jer kad vam se ugasi jedna udruga civilnog društva, najčešće treba 20 – 30 godina da dođe novi naraštaj da se ponovno pokrene, a vrlo malo treba ljudima da odustanu ako ne nailaze na podršku i razumijevanje. Stoga čestitam svima koji se tim “nezahvalnim“ aktivnostima bave, puno puta kad se traži neki novac, ispada kao da moliš za sebe i kucaš na vrata, a zapravo se to radi zbog šireg društvenog interesa i u tom vidu je stvarno nezahvalan, a zahvalan je u vidu da ispunjava svakog tko sudjeluje u tim programima onim unutrašnjim zadovoljstvom – rekao je Hanžek.

Čuvanje tradicije

Obnova krovišta župne crkve sv. Jelene Križarice u Zaboku jedan je od projekata kojem su odobrena sredstva u iznosu od 12 tisuća kuna, a ugovor je potpisao vlč. Marijan Culjak.

– Krovište je godinama prokišnjavalo, te smo sada otkrili da je dosta trula građa i da taj dio treba mijenjati, zato smo dali zamolbu na Županiju i oni su prepoznali ovu našu potrebu za hitnim saniranjem. Crkvu mi dosta dobro nastojimo održavati, opet zahvaljujući pomoći Županije i Grada, kao i darova vjernika. No, ovo je sada jedan izvanredan zahvat koji nas je zatekao i nismo to mogli sami riješiti, tako da mogu samo iskreno zahvaliti. Odobreno nam je 12 tisuća kuna, nije to veliki novac, sigurno da će radovi biti puno skuplji, ali je to nešto što čovjeku daje poticaj, da ima volje raditi i boriti se – otkrio je vlč. Culjak.
Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina potpisao je ugovor kojim se sufinancira tradicionalna i najveća manifestacija u Zagorju, Tjedan kajkavske kulture.

– Nama taj iznos znači puno, uskoro ćemo obilježiti 60 godina održavanja, i tu je jako veliki broj volontera, jako veliki broj ljudi koji su to osmislili, koji su to radili svake godine dobrovoljno i vrlo često i svojim sredstvima i naravno da nam sada puno znači kad je netko prepoznao naš rad. Posebno bih tu istaknuo “Mali Kaj” i to što Županija ovom potporom nama daje signal što treba raditi s tom djecom. Kultura nije profitabilna, ne donosi zaradu u novcu, ali donosi zaradu u ljudima, svi postajemo bolji i na kraju krajeva, čuvamo svoju tradiciju – zaključio je Damir Novina. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba