U Desiniću održan susret branitelja iz Osijeka i općine Antunovac s braniteljima iz Desinića, Huma na Sutli i Pregrade

HRABRO BRANILI SLAVONIJU I BARANJU: Petorica Zagoraca primila plakete za doprinos u obrani Antunovca u Domovinskom ratu

Objavljeno: 01.06.2019. zagorjeinternational

U dvorani Hostela Wine Hill u Desiniću održan je susret branitelja iz Osijeka i općine Antunovac s braniteljima iz Desinića, Huma na Sutli i Pregrade. Delegaciju Osječko – baranjske županije, predvođenu načelnikom općine Antunovac, Davorom Tubanjskim i Stjepanom Šerićem, ratnim zapovjednikom obrane Antunovca, dočekali su načelnik Desinića Zvonko Škreblin, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.
Tijekom svečanosti, ratni zapovjednik Stjepan Šerić održao je prezentaciju o obrani Antunovca u Domovinskom ratu, te je iznio sjećanja na teška vremena 1991. godine u istočnoj Slavoniji, kada je, prema njegovim riječima, trebalo braniti veliki prostor, a nisu posjedovali ni fizičke ni materijalne resurse kako bi se obranili.
U ime organizatora, nazočnima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora Mladen Ptičar.

44 dobrovoljca

– Iz područja bivše općine Pregrada u obrani su sudjelovala 44 dobrovoljaca i sve su to uglavnom bili mladi ljudi, a najmlađi među njima imao je 17 godina. Nažalost, u obrani su život izgubila trojica naših branitelja, Anton Rebić, Marjan Pleteš i Božidar Brumen – rekao je Mladen Ptičar, te dodao kako mu je drago da se to prijateljstvo s braniteljima Antunovca, nastalo u nesretnim okolnostima, održava i danas, te kako njihova druženja imaju za cilj dočarati ljudima iz Zagorja kakva je situacija bila ’91. u Slavoniji, te da se u svijest društva ureže činjenica kako je Domovinski rat temelj hrvatske države.
Načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski zahvalio je zagorskim braniteljima i naglasio kako, za razliku od branitelja iz Antunovca koji su branili svoje selo, branitelji iz Zagorja to nisu morali, već da su došli dragovoljno te pomogli i obranili taj dio Hrvatske.
– To je taj osjećaj zajedništva gdje su oni pokazali da temelj hrvatske države jesu branitelji. Danas općina Antunovac izgleda totalno drugačije, danas je općina Antunovac jedina razvijena općina u Slavoniji i Baranji i to je nekakav razlog zašto i dalje njegujemo ove susrete i dok sam ja na čelu općine, sigurno se ovo neće zaboraviti. Nastojat ćemo se i dalje prema braniteljima iz Zagorja odnositi na prigodan način – otkrio je načelnik Tubanjski.
Svečanosti je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Preko 11 tisuća Zagoraca je sudjelovalo u Domovinskom ratu na svim bojištima i u svim i vojnim i policijskim postrojbama. Zagorci su kroz povijest uvijek bili na pravoj strani i znali su prepoznati trenutak kada se trebaju uključiti u obranu domovine, kako bi dali svoj doprinos njenom stvaranju i u Domovinskom ratu su Zagorci to itekako dobro osjetili i pokazali. Nažalost, trojica branitelja s prostora Krapinsko – zagorske županije izgubila su živote prilikom obrane Slavonije i njihove obitelji su danas ovdje s nama, još uvijek u veliko tuzi, ali ponosni na ono što su njihova djeca dala u obrani i stvaranju hrvatske države. Drago mi je što se branitelji druže, drago mi je da se održavaju te veze između Pregrade, Desinića i Huma na Sutli i Antunovca – rekao je župan Kolar.

Zov domovine

Kao jedan od domaćina ovog dvodnevnog posjeta branitelja Antunovca Zagorju, gostima se obratio i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te im poželio dobrodošlicu.
– Već davne, ali slavne 1991. godine, koja je toliko važna za hrvatsku povijest, grupa mladića odazvala se zovu domovine i otišla braniti Hrvatsku tamo gdje je ona u tom trenutku bila najugroženija. Mi smo imali tu sreću da kod nas nije bilo ratnih djelovanja, međutim, Slavonija je bila napadnuta jednom agresivnom velikosrpskom politikom Slobodana Miloševića i ja sam ponosan kao gradonačelnik da su se brojni mladi ljudi odazvali tih godina i branili Hrvatsku na njezinim istočnim granicama. Najviše njih bilo je u selu Antunovac pokraj Osijeka i evo, ostale su te veze i prava prijateljstva, te mi je drago da ih danas možemo ovdje ugostiti – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.
Tijekom svečanosti, zagorskim su braniteljima, kao i gradu Pregradi, te općinama Desinić i Hum na Sutli, dodijeljene zahvalnice i plakete. Plaketu za doprinos u obrani Antunovca tijekom Domovinskog rata primili su Mato Regvar, Ivan Drašković, Branko Horvat, Božidar Brezinšćak – Bagola i Mladen Šurbek. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba