Krapinsko – zagorska županija za 37 korisnika dodijelila više od 772 tisuće kuna potpora za povećanje uzgoja zagorskog purana

PURANI SE VRAĆAJU NA ZAGORSKE BREGE: “Potražnja je jako velika i sve se proda”

Objavljeno: 31.05.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na OPG-u Šćuric u Švaljkovcu podijelio je ugovore za 37 korisnika koji su stekli pravo na županijske potpore za povećanje uzgoja zagorskog purana. Ukupno je dodijeljeno 772.023 kune za 8040 purića.
Tom je prilikom župan Kolar rekao da se, s obzirom na to da zagorski puran ima europsku zaštitu, radi o kvalitetnom proizvodu i raste mu cijena na tržištu.
– Imamo tradiciju uzgoja purana na ovom području staru preko 100 godina i smatrali smo da purane trebamo vratiti na zagorske brege. Imamo ogroman broj OPG-ova koji imaju sjajne uvjete za proizvodnju i zato smo se odlučili za tu mjeru, koju dajemo treću godinu zaredom. S takvom istom mjerom ići ćemo i sljedeće godine i nakon toga ćemo podvući crtu i napraviti analizu te vidjeti hoćemo li nastaviti s istom mjerom ili je nešto mijenjati i prilagođavati samom uzgoju. Povećali smo broj purana na tržištu i zadovoljni smo, jer je sve osim onoga što mora ostati za matično jato, prodano. Posebno mi je žao što nije zaživjela zadruga i trebali bismo je ponovno pokušati aktivirati, jer bi svima bilo puno lakše izaći na tržište. U Francuskoj je slično meso četiri puta skuplje, ali je slabije kvalitete nego što je zagorski puran. No, da bismo se mogli pojaviti na francuskom tržištu, moramo povećati proizvodnju. Odaziv OPG-ova je dobar, svake godine rastemo i vjerujem da će sljedeće godine biti oko 10.000 purana, a ima i dosta ljudi koji hrane zagorske purane, a ne uzimaju mjere Krapinsko – zagorske županije. Drago mi je da se može primijetiti da su diljem Zagorja vani koze, pure, patke i nakon dugo godina i krave. Polagano vraćamo stočarstvo i peradarstvo Zagorja na kartu proizvodnje Republike Hrvatske – istaknuo je Kolar te dodao kako je dodjela ugovora održana na OPG-u Šćuric jer je on certificiran i ima najveći broj u uzgoju.

Povećati bio – bio proizvodnju

– Imaju klaonicu i na neki su način zaokružili svu tu proizvodnju. Želio bih da na području svake općine imamo barem jednog takvog proizvođača. Danas ide van natječaj za inkubatore i ovi OPG-ovi se mogu opet javiti i povući bespovratna sredstva. Nažalost, osam OPG-ova nije prošlo natječaj zbog administrativne greške i još jednom ponavljam da ako nisu sigurni da nisu sve ispunili, neka se jave u županijski Upravni odjel, gdje će im pregledati dokumentaciju. U onom trenutku kad predaju papire, onda je gotovo, mi to ne možemo popraviti, jer se moramo držati pravila i zakona – naglasio je Kolar.
Tihomir Zglavnik iz Hrvatskog veterinarskog instituta Podružnice za peradarstvo, koja je specijalizirana za potporu peradarstvu, kazao je kako su sa Županijom započeli uspješnu suradnju.
– 2017. godine, kada se pojavila šteta u ovom vidu proizvodnje, Županija je iskazala dobru volju kako bi riješila probleme. U tom smo dijelu bili vrlo uspješni i to je rezultiralo novim ugovorom kako bismo potpomogli našu izvornu autohtonu pasminu koja obitava na ovim prostorima. Nisam zadovoljan proizvodnjom jer je bio – bio proizvodnja u Hrvatskoj zastupljena sa skromnih dva posto, dok je u Europskoj uniji to 15 posto, a u razvijenijim zemljama poput Njemačke, takva je proizvodnja zastupljena s 30 posto. Takva purica i jaje tražena je i u turističkom dijelu i trebalo bi je uvesti u naše hotele s pet zvjezdica i restorane. Takvu bi proizvodnju trebala poticati naša država – pojasnio je Zglavnik.

50.000 kuna

Vlasnik OPG-a Vrhovski Boris Vrhovski rekao je da u ove potpore ulaze već treću godinu i izuzetno je zadovoljan što je Županija potaknula taj projekt.
– Ove smo godine uzeli iznos od 49 tisuća kuna i to je znatna potpora koja nas tjera da povećavamo svoju proizvodnju i da se na tržište pozicioniramo kao jedni od ozbiljnijih proizvođača zagorskog purana. Imamo certifikat i izgradili smo klaonicu, tako da se trud definitivno isplati, iako je puno rada i odricanja. Sama izgradnja klaonice daje nam mogućnost da lakše dođemo do potrošača i da budemo pristupačniji i to nam uvelike olakšava našu proizvodnju i zaokružuje je. Kolegama koji imaju manju proizvodnju, poručujem da ozbiljnije uđu u tu priču, jer će samo čvrsti i jaki uspjeti. Za uzgoj zagorskog purana ima perspektive, jer je potražnja jako velika. Bila je čak mala bojazan da, s obzirom na broj purana, nećemo sve prodati, ali sve je otišlo –  naglašava Vrhovski.


Domaćin i pokretač OPG-a Šćuric Ivan Šćuric rekao je da na godinu uzgajaju od 2500 do 3000 purana, od malih do onih za klanje.
– Imamo certifikat i klaonicu za vlastite potrebe, odvojenu farmu gdje pure nose jaja. Dobili smo potporu od 50.000 kuna za 1000 purana i to je maksimalan iznos potpore.  Proizvode plasiramo po trgovinama i obližnjim restoranima i sve prodamo, stoga smo jako zadovoljni – zaključio je Šćuric.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba