“BEECOME”: Erasmus+ projekt ujedinio partnere iz Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske i Hrvatske

BORE SE ZA ZAŠTITU PČELA: Učenici i profesori SŠ Bedekovčina na prosvjedu u Francuskoj

Objavljeno: 31.05.2019. zagorjeinternational

Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina sudjelovali su na trećoj mobilnosti u Francuskoj, u sklopu Erasmus+ projekta “BEECOME – Bees in Europe, an Example of Challenges Over Men and Environment”.

Prosvjed

Domaćin mobilnosti bila je francuska partnerska škola iz Marvejolsa, College Notre Dame, u kojoj su učenici i nastavnici, zajedno s partnerima iz Austrije, Njemačke, Italije i Španjolske, slušali predavanja o razvoju i trenutnom stanju u pčelarstvu u ovom dijelu Europe. Kako bi lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Marvejolsa ukazali na ugroženost i važnost pčela u svakodnevnom životu ljudi, učenici i nastavnici škola partnera organizirali su šetnju – prosvjed kroz grad, noseći transparente s prigodnim porukama o zaštiti pčela.
Učenici Jelena Obadić, Lovro Hlebec, Andreja Tenšek, Fran Petrić i Filip Pilaj te nastavnici Saša Peričak i Daniel Gavran, osim izrade i prezentacije zadataka samog projekta, posjetili su i nekoliko znamenitosti vezanih uz pčelarstvo, poljoprivredu i zaštitu okoliša i životinja, pa su tako u nacionalnom parku Cevennes posjetili tradicionalni pčelinjak koji je nastao krajem 18. stoljeća, a njegova specifičnost je u tome da su sve košnice napravljene od debla kestenova drveta.

Organizirane radionice

S ciljem približavanja ove teme učenicima, škola domaćin u školskom prostoru organizirala je radionice na temu insekticida u pčelarstvu, lokalnog medonosnog bilja, tradicionalnog i modernog pčelarstva, kao i kušanja i prepoznavanja vrsta meda. Vezano uz temu, učenica Jelena Obadić održala je predavanje i prezentaciju na temu uzročnika bolesti nozemoze. Uz edukacije o pčelarstvu, partneri u projektu posjetili su i Park vukova Les Loups du Gevaudan i muzej insekata Micropolis u Saint-Leonsu, a kako se svi učenici Srednje škole Bedekovčina koji su sudjelovali u susretu partnerskih škola u Francuskoj školuju za agrotehničara, posjetili su s nastavnicima i farmu Aubrac pasmine goveda, najzastupljenije pasmine na tom području. (jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba