Članovi zagorskog SDP-a komentirali rezultate europskih izbora i izbora za mjesne odbore – tvrde kako su se njihovi politički protivnici u kampanji “kitili tuđim perjem” i “miješali kruške i jabuke”

“U ovoj smo političkoj utakmici, što se tiče KZŽ, pobjednici. Rezultati izbora za mjesne odbore pokazatelj su da građani žele promjene”

Objavljeno: 30.05.2019. zagorjeinternational

U stranačkim prostorijama u Zaboku, članovi Županijske organizacije SDP-a KZŽ održali su press konferenciju na temu održanih izbora za EU parlament i izbora za vijeća mjesnih odbora u Pregradi, Zaboku i Krapinskim Toplicama.
Predsjednik ŽO SDP-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić zahvalio je svima koji su izašli na izbore.
– Mogu izraziti veliko zadovoljstvo jer je SDP-ova lista u Krapinsko – zagorskoj županiji ostvarila najbolji izborni rezultat. Pobjednici smo u Stubici, Oroslavju, Klanjcu, Pregradi, Zaboku, Bedekovčini, Hrašćini, Humu na Sutli, Konjščini, Krapinskim Toplicama, Mariji Bistrici, Stubičkim Toplicama, Tuhlju, Zagorskim Selima i Zlatar Bistrici. Ako zbrajamo sve općine i gradove, lista SDP-a ima i u toj političkoj utakmici najbolji rezultat. To je dokaz dobrog upravljanja naših načelnika i gradonačelnika u cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji, kao i kolega koji imaju izvršnu vlast u županiji, naravno, uz koalicijske partnere. Ovo je i na razini države jedan poraz HDZ-a, jer ovaj rezultat ispod 25 posto bio je nezamisliv unatrag nekoliko dana, no, ako proanaliziramo sve njihove afere, sve to ljudi vide. Vjerujem da će SDP na nacionalnoj razini smoći snage da postigne još bolji rezultat i modernizira Hrvatsku. Osobno mi je zadovoljstvo što se svi projekti na području Krapinsko – zagorske županije, za koje je još Vlada Zorana Milanovića osigurala sredstva, a to je, primjerice, gradnja cesta do Krapine i Marije Bistrice, nastavljaju i nije dobro da se politički protivnici kite tuđim perjem. Ne sviđa mi se što se europska sredstva naglašavaju kao ulaganja HDZ-a u bilo koju županiju, jer za to su zaslužni gradonačelnici i načelnici – rekao je Hajdaš Dončić.

Velike brojke

Predsjednica Općinske organizacije SDP-a Krapinske Toplice i zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako je zadovoljna što je lista SDP-a u Krapinskim Toplicama dobila 25,30 posto, što je za gotovo pet posto bolji rezultat od drugoplasiranih te bolji rezultat nego na izborima 2014. godine.
– U našoj smo općini imali i izbore za mjesne odbore, za njih devet, a SDP je svoje liste imao za sedam mjesnih odbora. Dobili smo 34,5 posto, odnosno, 16 mandata, četiri više nego u proteklom sazivu, a jako nam je važno što smo dobili većinu u dva najveća mjesna odbora, Krapinskim Toplicama te Klokovcu i Jasenovcu Zagorskom. Zadovoljni smo jer se pokazuje sve veći trend povjerenja mještana Krapinskih Toplica u SDP – zaključila je Petek.
Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek dodao je kako su ostvareni rezultati, s obzirom na odaziv, impresivni, istaknuvši kako je ovo prvi puta da je SDP u Zaboku na izbore izašao samostalno, bez koalicijskih partnera.
– Rezultat od 877 glasova za SDP-ovu, u odnosu na 400 i nešto glasova za HDZ-ovu listu, pokazao je da stanovnici Zaboka prepoznaju ono za što se SDP zalaže i radi. Što se tiče mjesnih odbora, rezultat je gotovo identičan. Samo u mjesnom odboru Gubaševo – Prosenik – Martinišće je HDZ dobio većinu, no i tu se radilo o nekorektnoj igri jer je nositelj liste bio član Gradskog vijeća koji ne može obavljati te dvije funkcije istovremeno. Znači, on je bio, kako se to kaže, konj za trku, a zapravo neće zastupati interese svojih građana u mjesnom odboru – rekao je Hanžek, te dodao kako mu je zasmetalo što je prilikom izborne promidžbe HDZ “baratao” velikim brojkama, iznosima koji su zapravo došli iz EU fondova.
– Nekorektno je miješati kruške i jabuke – zaključio je Hanžek.

Treći po uspješnosti

Na izborima za mjesne odbore u Pregradi, SDP je dobio 55,4 posto glasova i ostvario pobjedu u devet od deset mjesnih odbora, dakle, dobio je 31 člana mjesnih odbora od njih 52.
– I u općini Đurmanec imamo jedan značajan rast SDP-a i povratak povjerenja tamošnjih stanovnika u SDP. Ukupni rezultati izbora za mjesne odbore u županiji pokazatelj su da građani žele promjene i ako gledamo zbirno, SDP je zasigurno pobjednik na ovim izborima za mjesnu samoupravu – rekao je gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, osvrnuvši se također na HDZ-ovu kampanju.
– Agresivna kampanja, obilazak općina i gradova, koji je započeo još nekoliko mjeseci prije izbora, a intenzivirao se zadnji tjedan prije izbora, kada su dolazili ministri bez da se javljaju čelnicima jedinica lokalne samouprave koji nisu iz njihovih redova i drago mi je da im se to obilo o glavu. Takva politika ne prolazi. Također moram spomenuti kako ministarstva na netransparentan način dodjeljuju sredstva i ovo je dokaz da su građani odlučili reći ne takvoj politici. Vjerujem da će se to pokazati i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima. Odnos Vlade prema našoj županiji jako je loš – zaključio je Vešligaj.
Inače, SDP je u KZŽ ostvario treći po uspješnosti rezultat, gledajući sve hrvatske županije. Na pitanje ostaje li još uvijek pri tome da predsjednik stranke Bernardić mora dati ostavku, Hajdaš Dončić je rekao kako je trenutno važno da cijela stranka stane uz jednog kandidata na predsjedničkim izborima, no, nije želio otkriti je li taj kandidat Zoran Milanović. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba