Projekt “Zeleno srce Zagorja”

Mališani iz dječjih vrtića u Svetom Križu Začretju i Bedekovčini učili o gospodarenju otpadom kroz dječju predstavu

Objavljeno: 30.05.2019. JJ

U ustrojstvenoj jedinici Dječjeg vrtića Osnovne škole Sveti Križ Začretje te u Dječjem vrtiću Bedekovčina, odigrana je predstava za djecu “Naš zeleni svijet”, na temu održivog gospodarenja otpadom. Sudjelovalo je oko 120 djece, zajedno s nastavnim osobljem i odgajateljima u vrtićima. Predstave su dio projekta “Zeleno srce Zagorja”, koji je sufinanciran od strane Europske unije, iz Kohezijskog fonda, kroz Operativni programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Ukupna vrijednost projekta i prihvatljivih troškova iznosi 588.624,54 kuna. Iz Kohezijskog fonda odobreno je sufinanciranje projekta od 85 posto ili 500 tisuća kuna. Ostatak od 15 posto osiguran je kroz proračun Općine Sveti Križ Začretje, kao nositelja projekta, i Općine Bedekovčina, kao sunositelja projekta.

Interakcija s glumcima

Cilj projekta “Zeleno srce Zagorja” je izgraditi svijest građana s područja općine Sveti Križ Začretje i općine Bedekovčina o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Postizanjem cilja, očekuje se smanjenje količine otpada odloženog na odlagalište otpada.
Kroz predstavu, djeca su se upoznala s nastajanjem Zemlje i pojavom života na Zemlji. Na prilagođen način opisan je tehnički napredak, pojava strojeva, ali i promjena odnosa čovjeka prema Zemlji, s posebnim naglaskom na loše gospodarenje otpadom. Priča je popraćena slikom Zemlje “prekrivene” raznim vrstama otpada. Znatiželjni mališani spremno su se uključili u interakciju s glumcima i putem održanih predstava stekli nova znanja o potrebi očuvanja planeta Zemlje, kao i odgovornog ponašanja s otpadom. Na kraju predstave “sudjelovali su” u spašavanju Zemlje, na način da su nastali otpad odlagali u odgovarajuće spremnike (posude) prema boji.

Dan obitelji

Kako su predstave održane u razdoblju kada se obilježava Dan obitelji, nakon predstave djeci su podijeljene slikovnice “Kako reciklira moja obitelj”, uz molbu da naučena znanja o pravilnom postupanju s otpadom prenesu svima u obitelji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba