Rast obrtništva u petogodišnjem razdoblju bilježi čak 80 hrvatskih gradova, dok ih je u prošlogodišnjoj analizi bilo tek 57

Donja Stubica i Oroslavje među top 10 gradova u Hrvatskoj po rastu broja obrtnika u posljednjih pet godina, a Krapina po rastu na godišnjoj razini

Objavljeno: 29.05.2019. zagorjeinternational

Dva su zagorske grada među top 10 gradova u Hrvatskoj po rastu broja obrtnika u posljednjih pet godina, pokazuje analiza portala Gradonačelnik.hr. Rast obrtništva u petogodišnjem razdoblju bilježi čak 80 gradova, dok ih je u prošlogodišnjoj analizi bilo tek 57. Na petogodišnjoj razini, daleko i uvjerljivo najveći rast broj obrtnika i dalje bilježi Dubrovnik, čak 38 posto. U Dubrovniku je tako, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, na kraju 2014. bilo 1168 obrta, a na kraju prošle godine ih je bilo 1607. Slijede Solin, Kaštela, Donja Stubica, Opatija, Oroslavje, Split, Osijek, Križevci i Vrlika.

Mjere poticanja

Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak ističe kako su ovim pozitivnim pokazateljima zasigurno doprinijele njihove mjere za poticanje obrtništva.
– Obrtnicima subvencioniramo dio kamata na kredite, oslobađamo ih plaćanja komunalnog doprinosa od 50 do 100 posto i komunalne naknade prvu godinu 100 posto, a drugu i treću godinu 50 posto. Svakom gospodarstveniku i obrtniku pristupamo i na individualni način te kroz otvorenu i transparentnu gradsku upravu odgovaramo na pojedinačne zahtjeve, shodno mogućnostima grada. Također, rješavamo infrastrukturne i komunalne potrebe investitora te nastojimo prilagoditi prostorno – urbanističke planove, u interesu poticanja malog i srednjeg poduzetništva, ali i ukupnog razvoja grada – naglašava Gredičak.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić zahvaljuje se svim obrtnicima koji su opstali u ovo vrijeme te svim obrtnicima koji su prepoznali grad Donju Stubicu i otvorili svoje obrte na ovom području.

– Mi kao jedinica lokalne samouprave ćemo učiniti sve što je potrebno da se obrtnicima olakša i da se otvori još više obrta. Grad ima odluku o oslobođenju komunalne naknade prve tri godine poslovanja novog poduzeća ili obrta. Isto tako imaju mogućnost oslobođenja komunalnog doprinosa s otvaranjem novog postrojenja, a urbanističkim planom ćemo pokušati urediti gradnju nove gospodarske zone u Vučaku, tako da se i veliki subjekti mogu doseliti i početi s proizvodnjom na području grada Donje Stubice – ističe Gospočić.

84.210 obrta

Na godišnjoj razini najveći rast od 19 posto bilježi grad Lipik, koji ima čak tri poduzetničke zone i dva inkubatora, a ove su godine za poduzetnike izdvojili 400 tisuća kuna. Odmah nakon Lipika, s rastom od 17 posto, je Grad Novska, jedini grad u zemlji u kojem poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti i preko 100 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje. Tu su još Valpovo, Dubrovnik, Solin, Osijek, Dugo Selo, Glina, Kutjevo i Krapina.
U Hrvatskoj je na kraju travnja ove godine, prema podacima Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta, koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586. Nakon što je, zbog gospodarske krize, od 2011. do 2016. godine u Hrvatskoj ugašeno oko 10 tisuća obrta i izgubljeno 23 tisuće radnih mjesta, obrtnici i mali poduzetnici, čini se, prevladali su krizu, piše portal Gradonačelnik.hr.
U proteklih godinu dana otvoreno je 5219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2381.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba