TAK’ SE BRENDIRA ZAGORJE: Villa “Zelenjak – Ventek” kreće u uređenje prve zagorske štruklionice, koja će omogućiti svim gostima da gledaju proces izrade zagorskih štrukli, a ovu deliciju nudit će, kažu, na barem 50 različitih načina

“Zašto štruklionica? Pa baka Pepa je uvijek govorila: ‘Ak spečem koji štruklec, lepo bu se gostima vidlo i više buju spili'”

Objavljeno: 28.05.2019. zagorjeinternational

Zagorski štrukli, uz puricu i mlince, najpoznatije su jelo Hrvatskog zagorja i zaštitni znak njegove gastronomske ponude. Samim time, rijetki su restorani koji u svojoj šarolikoj ponudi nemaju štrukle, no onih koji bi bili posebno posvećeni ovoj deliciji, u Zagorju nema, ali ne zadugo. Naime, Villa “Zelenjak – Ventek”, mali obiteljski restoran i pansion iz Kumrovca, radi na otvaranju prve – štruklionice.

Osamdesetogodišnja tradicija

– Tradicija spravljanja štrukli u našoj kući traje već više od osamdeset godina te smo je sada odlučili podići na jednu višu razinu. Još od davne 1938. godine, kada su prabaka Josipa i pradjed Ivan otvorili malu gostionicu, baka Pepa bi nerijetko stalnim gostima znala pripremiti štrukle, uz riječi: “Ak spečem koji štruklec, lepo bu se gostima vidlo i više buju spili” – ispričala nam je Dora Greblički – Kos iz Restorana Villa “Zelenjak – Ventek”.

Naime, u sklopu programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva”, Ministarstvo turizma sufinancira 19 projekata s područja Krapinsko – zagorske županije, a među njima je i projekt “Štruklionica”, pa je obrtu iz Kumrovca, vlasnika Branka Grebličkog, odobreno 80 tisuća kuna za realizaciju projekta.
– Štruklionicu bi uredili unutar postojećeg objekta. Prostor koji će biti uređen u maniri stare zagorske kuhinje, bio bi povezan s restoranskom kuhinjom i od restorana odvojen staklenom stijenom, dakle, vidljiv gostima. Bio bi to tzv. show cooking, prošireni dio kuhinje koji bi stalno bio vidljiv gostima, te bi oni u svakom trenutku mogli gledati proces izrade tradicionalnih zagorskih štrukli, ali i ostalih domaćih proizvoda od tijesta – pojasnila nam je Dora.
Osoblje obiteljskog restorana “Zelenjak – Ventek” svakodnevno priprema domaći kruh, štrukle, štrudle, bučnice, rezance, mlince i slična domaća jela od tijesta, a otvaranjem štruklionice, gostima bi se ponudile razne vrste štrukla, od slanih, slatkih, pečenih, kuhanih, onih u juhi, kao i štrukli s raznim dodacima.

Štrukli “za van”

– Osim što se štrukli mogu naručiti i kušati u našem restoranu, od sada ih planiramo prodavati i “za ponijeti”, također i mlince i rezance, gibanice i štrukle “za van”. Uz štruklionicu, otvorit ćemo i delikates shop s prepoznatljivim lokalnim proizvodima i našim štruklima, a plan nam je ponuditi štrukle na barem 50 načina – otkriva Dora.
Kako za sada ovakve ponude u Hrvatskom zagorju nema, u kumrovečkom restoranu smatraju da bi ona bila od velike važnosti, s obzirom na to da su zagorski štrukli prepoznatljivost Hrvatskog zagorja i trebalo bi ih više turistički valorizirati.
– Štruklionica bi uvelike doprinijela obogaćenju ponude turističke destinacije. Ponuda je jedinstvena jer prikaz izrade štrukli ne bismo radili samo po najavi, za grupe, već bi bila uvijek vidljiva gostima. S obzirom na to da bi štruklionica bila na samom ulazu u objekt s terase, ujedno bismo uredili cijelu terasu, koja je od velike i značajne važnosti, s obzirom na to da ima pogled na spomenik hrvatskoj himni, te značajni krajobraz Zelenjak – kazala je Dora te dodala kako vjeruje da će ovim projektom i ulaganjem u dodatne sadržaje i prepoznatljivost destinacije produljiti sezonu, uspostaviti novu suradnju s turističkim agencijama, kao i doprinijeti cjelokupnoj ponudi Hrvatskog zagorja.
– Turistima ćemo pružiti izniman doživljaj Hrvatskog zagorja i eno – gastro ponude – zaključuje Dora Greblički – Kos.
Pošto su tek nedavno saznali kako su im financijska sredstva odobrena, a rok za izradu projekta je proljeće iduće godine, u izgradnju štruklionice krenut će odmah te kažu kako vjeruju da će sve uspjeti završiti i prije roka. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba