JUŽNOKOREJSKA DELEGACIJA U POSJETU ZAGORJU: S Krapinsko – zagorskom županijom potpisali izjavu o suradnji, a ističu kako su zainteresirani za sva područja – od turizma, poljoprivrede i industrije, do obrazovanja. Župan Kolar najavio:

“Možda ćemo uskoro moći u Južnu Koreju poslati nekog našeg studenta, da ondje studira semestar ili dva”

Objavljeno: 28.05.2019. zagorjeinternational

Delegacija Republike Koreje iz provincije Chungcheongnam-do, poznata po izvorima mineralne tople vode i toplicama te razvoju zdravstvenog turizma, u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji. Župan Željko Kolar tako je u svojem uredu ugostio predsjednika Skupštine provincije Byong-kuk Ryoua, te predsjednike triju ključnih skupštinskih odbora za gospodarstvo, poljoprivredu i okoliš, graditeljstvo, pomorstvo i sigurnost te kulturu, kao i četiri člana stručnog tima provincije. Nakon toga, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održan je sastanak na kojem su sudjelovali potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić. Tom je prilikom potpisana i izjava o suradnji, kojom južnokorejska provincija i KZŽ iskazuju interes za suradnju na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja, znanosti te zaštite okoliša i mladih.

500 tisuća posjetitelja

– U Koreji postoji veliki interes za Hrvatsku i volimo doći ovamo, a najbolji pokazatelj toga je i 500 tisuća posjetitelja godišnje. Koreanci koji su posjetili Hrvatsku, stekli su jako dobar dojam, ljudi su jako ljubazni i topli, a za prirodu kažu da je izvanredna i da im oduzima dah. No, mi smo došli ovamo ne samo kako bismo uspostavili suradnju na području turizma, nego i na drugim područjima. Zato smo i potpisali izjavu o suradnji. Želimo uspostaviti suradnju na svim područjima gdje je to moguće, poput poljoprivrede, industrije, obrazovanja… Dat ćemo sve od sebe da budemo prijatelji vaše županije i nadam se da ćemo uskoro vidjeti vašeg župana i njegovu delegaciju u Južnoj Koreji – rekao je Byong-kuk Ryou.
Župan Kolar je istaknuo kako se radi o posjetu delegacije druge najrazvijenije pokrajine u Južnoj Koreji, s izrazito jakom IT i automobilističkom industrijom.
– Mi smo danas potpisali jedno pismo namjere, u smislu iskazivanja interesa za suradnju, prije svega u turizmu, jer su oni jaka turistička regija, pa je i njihov današnji obilazak Krapinsko – zagorske županije tako zamišljen. No, na sastanku smo razgovarali i o mogućnosti suradnje na području obrazovanja, s obzirom na to da su i na tom području vrlo jaki. Načelno smo dogovorili da prezentiramo naš Poslovno – tehnološki inkubator, onaj dio projekta vezan uz robotiku i suradnju s Japancima, kako bismo vidjeli kako i s njima možemo surađivati. Sami su ponudili i mogućnost razmjene studenata, što znači da bismo mogli poslati nekog studenta u Južnu Koreju, gdje bi mogao studirati semestar ili dva. Vjerujem da je ovo danas prvi mali korak koji smo postavili kao temelj za našu buduću suradnju i da smo se složili da se dugoročna suradnja mora graditi korak po korak. Tijekom današnjeg dana pokušat ćemo dogovoriti i odlazak naše delegacije u Južnu Koreju, kao i dolazak njihove druge delegacije, koja bi bila usmjerena na gospodarstvo. Doznali smo i da je gospodin Zoran Horvat, predsjednik Hrvatsko – korejskog poslovnog kluba, postao predstavnik Turističkog ureda Republike Hrvatske u Južnoj Koreji, tako da smo i tu u kontaktu s prvim čovjekom hrvatskog turizma u Koreji. Danas je dobra prilika da se gospodin Horvat upozna s našom kompletnom turističkom ponudom. Gotovo 500 tisuća korejskih turista dolazi u Republiku Hrvatsku, a u Krapinsko – zagorskoj županiji je to još uvijek ispod pet tisuća, a itekako ima dovoljno prostora da tu suradnju proširimo. Zapravo želimo preusmjeriti dio gostiju iz Južne Koreje prema Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je Kolar.

Avionska linija

U pratnji delegacije bio je i Zoran Horvat.
– Brojka od pola milijuna turista iz Koreje unatrag nekoliko godina znači da je zaista interes prema Hrvatskoj velik, da su to dvije prijateljske zemlje, da oni nas smatraju vrlo atraktivnom zemljom za posjet njihovih turista, ali i gospodarstvenika. Otvaranjem izravne linije Korean Aira od 1. rujna prošle godine, došlo je do povećanog interesa gospodarstvenika, kojima izravna avionska linija znači da će za deset sati doći od Seula do Zagreba, a ne kao prije, za 20 sati. U interesu Hrvatske je da korejski turisti dolaze tijekom cijele godine, u gradu Zagrebu su primjerice oni po broju dolazaka u siječnju i veljači broj jedan. Dakle, njima treba pružiti dodatne programe – zaključuje Horvat.
Korejska delegacija obići će Muzej krapinskih neandertalaca, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Terme Tuhelj, Terme Jezerčica i Svetište Majke Božje Bistričke. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba