Nikola Hrkec (32) radi u Varaždinu, živi u Trnovcu, a rodom je iz Konjščine. Ovaj  komercijalist, suprug i otac dvoje djece kaže kako se tijekom čitavog života bori s viškom kilograma. Iza njega je nekoliko neuspjelih pokušaja da raznim dijetama postigne željenu težinu, no, ništa nije palilo, sve dok u lipnju prošle godine nije čuo za nešto što mu je u potpunosti promijenilo život. Ne, ovo nije šala. Nikola je u nepunih godinu dana izgubio 67 kilograma zahvaljujući – mraclinskoj špek – dijeti.
– Borbu s kilogramima praktički vodim cijeli život. Obitelj s mamine strane, Slavonci, oni su uvijek bili jaki, ali nisu krivi samo geni, nego i neuredan način života. Naime, bavim se glazbom, pa su onda tu neprospavane noći, razno – razne delicije, kao i sjedilački način života – počinje Nikola svoju priču.
Prvu dijetu započeo je kao sedamnaestogodišnjak, kada je skinuo 37 kilograma.
– Puno sam se trudio i mučio i postigao sam odličan rezultat, međutim, to nije bilo dugog vijeka jer čim se čovjek opusti, vraća se na stare staze. Ja sam, naime, uspio jer sam išao onom metodom, jedi manje obroke, jedi pet puta na dan. Bili su tu i redoviti treninzi, koji su iziskivali mnogo vremena, trčanje, košarka i slično. I kada sam popustio, nastupio je jo-jo efekt, štoviše, dobio sam još i više. Drugu sam dijetu započeo s 23 – 24 godine, tu sam skinuo 25 kilograma, ali se dogodila ista stvar i svi kilogrami su se ponovno vratili. S trećom sam dijetom krenuo tek toliko da mogu reći da sam probao, ali tu nisam puno izgubio, tako da sam odustao i pomirio se s činjenicom da ću zauvijek imati višak kilograma – kaže 32-godišnji komercijalist.

Obožava salate

Na ljetovanju prošle godine susreo se sa Stjepanom Čunčićem (66) iz Mraclina kraj Velike Gorice, koji je inače otac njegove vjenčane kume, a osmislio je mraclinsku špek – dijetu jer se i sam borio s viškom kilograma.
– Počeo mi je govoriti o istraživanju koje je proveo. On je inače inženjer elektrotehnike, ali je po prirodi vrlo znatiželjan, pa je tako na temelju čitanja i logičkog zaključivanja, postao autor mraclinske špek – dijete. Dijeta se bazira na unosu zdravih masnoća i na izbjegavanju svih ugljikohidrata i šećera. Naravno, nije moguće u potpunosti izbaciti ugljikohidrate, jer svatko onaj tko se barem malo razumije u hranu, zna da i u blitvi i u špinatu isto postoje ugljikohidrati, ali krumpir, tjestenine, kruh i slično, to se sve da izbjeći – govori nam Nikola.
Pet je pravila mraclinske špek dijete: jednom dnevno najesti se do sita, smanjiti unos ugljikohidrata, a posebno šećera, povećati unos masnoća i odrediti dnevni post, s time da obrok prije posta ne smije sadržavati ugljikohidrate te mora biti bogat mastima.
I tako je krenuo, iako ne baš optimistično i bez vjere da će špek – dijeta zaista djelovati.
– Zaista nisam imao nikakva očekivanja, iako kada je završio taj njegov trosatni monolog, shvatio sam da tu ima logike. I ja sam krenuo taj dan. To nije bilo “krenut ću od ponedjeljka, krenut ću od sutra”. Ja sam krenuo taj dan i kada sam se vratio s mora, nakon pet – šest dana, mama mi je rekla: “Pa ti si malo mršaviji”. Za tjedan dana sam se izvagao i onda sam shvatio da to ima smisla. I tako sam dobio entuzijazam, a čarolija je krenula sama od sebe. Ja sam se držao nekih načela u smislu koje namirnice da izbjegavam, iako je pri tome najvažnije da se jede, primjerice, u 12, kasnije u 17 ili 18 sati, i da se od tada pa do idućeg dana u podne u usta ne stavi ni kiseli krastavac, ni jedna maslina, ni jedan kikiriki. Međutim, ja sam spoznao da meni to ne odgovara jer mi je bio premali vremenski interval između prvog i drugog obroka, pa bi se ja do 23 sata osjećao kao hodajuća bačva jer sam imao previše toga u sebi. Bit te dijete je da se čovjek može pošteno najesti, da ne bude gladan za pola sata, kao što to propisuju mnoge druge dijete. Stoga sam se ja, kad sam shvatio da mi je to previše, za tjedan ili dva prebacio na jedan obrok dnevno, dakle, na 24-satni post nakon obroka. Znači, jedem jenput na dan, kad dođem s posla, najedem se k’o čovek, ono kaj smijem, bio to špek, domaća kobasica, salama, vratina, bilo to kuhano, pečeno, roštilj, uopće nije bitno. Ne zbrajam opsesivno koliki postotak masnoće unosim, koliko grama mesa, proteina, nikad to nisam radio jer mi je život prestresan da bih se još i s time borio. Moram napomenuti i da jedanput u sedam ili deset dana napravim i 48-satni post, što znači da dva dana ništa ne stavim u usta – otkriva nam Nikola, te nam objašnjava kako mraclinska špek – dijeta ima svoje temelje u prapovijesti.
– Dijeta je koncipirana na prapovijesti, na onome kako je pračovjek preživljavao, na način da je, recimo, danas ulovio životinju i kasnije ne bi jeo dva – tri dana, dok god nije ulovio neku drugu životinju. Tako i ja jednom dnevno unosim energiju u sebe, meso, masnoće i nekakva zelenjava. Salatu stvarno obožavam, na sve načine, i žestoko rasturam po salati. Za razliku od Homo sapiensa, koji zasigurno nije konzumirao salate. Tu se javlja protuargument da je Homo sapiens zasigurno bio aktivniji od današnjeg čovjeka, što je djelomično i točno, ali moram reći da sam ja, kako sam počeo gubiti kilograme, s vremenom postajao aktivniji. Osjećao sam se bolje, postao sam brži i spretniji. Lagao bih kada bih rekao da se sada redovito bavim tjelesnom aktivnošću, kupio sam si bicikl prije tri mjeseca, pa kad mi vrijeme dopušta, odem na posao biciklom. Do unatrag tri mjeseca sam nekoliko puta tjedna išao i na plivanje na gradske bazene, tako da mogu reći da sam aktivan, ali ne opsesivno, ne jurim svakodnevno u terenu, kao što je to danas popularno – otkriva Nikola.

Osjećaj gladi

Za 24-satni post kaže kako ima brojne pozitivne učinke, ali ipak redovito kontrolira krvnu sliku.
– Stvar koja vjerojatno nije poželjna za objavljivanje u medijima zbog šećernih lobija i megakompanija, jest da se stanice raka razvijaju zbog kiselosti organizma, koja se pak događa zbog unosa raznih šećera. Tako da se moje stanice čiste kada ja ne jedem po 24 sata, a nekad i 48 sati, a također ni općenito ne unosim hranu koja bi poticala razvoj stanica raka. Bila je i snažna propaganda velikih korporacija da su masti krive za začepljenje krvi, a zapravo su problematični šećeri. Masnoće također potiču dotok kisika u pluća i doprinose koncentraciji. Mozak vam radi kao britva. Prije tjedan dana sam vadio krv, jer to što se ja dobro osjećam, ne mora biti garancija da je sve u redu, no, zaista, pokazalo se da su svi parametri super – kaže Nikola, a nas je zanimalo kako izdržati osam sati na poslu bez obroka.
– Naravno, javi se osjećaj gladi, ali on nije ništa drugo nego hormon, koji se da zatomiti. Znači, ja kad osjetim glad, popijem si čašu vode i za 15 minuta osjećaj prođe. Treba tijelo naviknuti i reći mu da ima pune spremnike energije u sebi i neka to troši. Nije dobro jesti pet puta na dan jer naše tijelo evolucijski uopće nije spremno na takav pothvat. Opet se vraćamo na Homo sapiensa, koji nije jeo pet puta na dan. Zašto se mi u današnje vrijeme često osjećamo umorno? Jer jedemo pet puta na dan te u sebe unosimo dosta namirnica koje su pune ugljikohidrata i šećera. Kad jedete pet puta na dan, vi zamarate svoj organizam jer on stalno mora tu hranu prerađivati. Sve je stvar toga kako izdresirate svoje tijelo – zaključuje ovaj pobornik špek – dijete, ali ipak priznaje kako nije sve za svakoga.
– Neki ljudi to ne mogu. Nisu svi za sve. Ja recimo imam bolest celijakiju i ne smijem konzumirati ništa što u sebi sadrži gluten, dakle, ne smijem kruh, ne smijem tjesteninu, i ja sam se tijekom života naučio jesti hranu koja to nema. I gospodin Stjepan Čunčić je bio zaprepašten kako ja imam problem s viškom kilograma, a nikada nisam smio konzumirati te “nezdrave” namirnice. Tako da je meni u tom pogledu bilo lakše. Činjenica jest da ima ljudi kojima je takav režim prehrane uzrokovao određene probleme, ali ja mogu posvjedočiti da ako se čovjek drži reda unosa hrane, čarolija se zaista odvija sama od sebe – zaključuje Nikola Hrkec.

FOTO: VG Danas

FOTO: VG Danas

FOTO: Pixsell

FOTO: Pixsell