Na gradskom Oro trgu u Oroslavju održan 14. Sajam udruga Krapinsko – zagorske županije

SVOJ RAD PREDSTAVILO 40 UDRUGA: “Radi se o ljudima koji daju sebe, kako bi povećali kvalitetu života u svojoj zajednici, to moramo cijeniti”

Objavljeno: 25.05.2019. ivanabelosevic

Na prostoru gradskog trga u Oroslavju, održan je 14. Sajam udruga Krapinsko – zagorske županije. Prijavilo se 40 udruga, s preko 200 sudionika, koje su svoj rad predstavile svim posjetiteljima.

Koordinatorica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović rekla je da im je drago što ih je Oroslavje ugostilo već drugi puta i što su im domaćini Udruga Petrože – Krušljevo Selo i Grad Oroslavje.

– Cilj ovog sajma nije samo predstavljanje rada, nego međusobno povezivanje udruga radi budućih zajedničkih projekata.Različiti sadržaj koji udruge kod nas je zaista dobro,a ovo je prilika da se to jednom godišnje i pokaže. Ono što je super u ovih 14. godina koliko organiziramo sajam se u međuvremenu rodilo puno novih projekata i partnerstva i to je zaista važno da se umrežavamo i radimo na razvitku naših lokalnih zajednica – istaknula je Radanović.

Jedan od suorganizatora događanja je Udruga Petrože – Krušljevo Selo. Njezin predsjednik Darko Krušelj rekao je da su odradili pripreme i onaj tehnički dio za sajam.

– Meni je drago da nas je vrijeme poslužilo i zahvaljujem svima koji su došli ovdje, jer su izdvojili svoje vrijeme i ovdje volontiraju kako bi pokazali što rade kroz godinu – kazao je Krušelj.

Preko 1200 udruga

Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak sretan je što se sajam već drugi puta održava u njegovom gradu.

– Prije 10 godina ovdje sam na sajmu nastupio sa svojim bendom, a danas mogu sve pozdraviti, kao čelnik Grada. Mislim da je sve zajedno dobro i šaroliko. Oroslavje je jedan od gradova koji jako puno ulaže u rad s udrugama, skoro desetinu svojeg proračuna. Svi znamo da je civilni sektor jedan od stupova demokracije, mi smo im suport i pomažemo im u radu te im moramo zahvaliti na promociji i svemu ostalome. Nakon sajma ovdje će se održati i Oro nota na kojoj će nastupiti najmlađi – naglasio je Gredičak.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je situacija na području županije s udrugama odlična.

– Imamo preko 1200 aktivnih udruga, jednu bolju od drugih. Mi smo prepoznali rad udruga i za njih izdvajamo preko 5,5 milijuna kuna. Možemo reći da je to velika svota, ali još uvijek premalo za ono što oni vraćaju društvu. Pohvala svima njima, jer su za razvoj civilnog društva od izuzetnog značaja. Zadovoljstvo mi je da smo često partneri u projektima koje udruge pripremaju za povlačenje sredstava iz Europskih fonova i one su korektiv društva. Sve ono što zajednica nije uvidjela i sve ono što društvo nije uvidjelo, udruge to primijete i korigiraju. Mogu slobodno reći da su udruge moje oči koje me tjeraju prema naprijed. Čovjek koji ne sluša, taj ne vidi, a onaj koji ne vidi ne može ništa napraviti – pojasnio je Kolar.

Pomagati rad udruga

Sajam udruga pozdravio je i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek koji je pozdravio sve udruge, posebno Bedekovčansku udrugu mladih, koja radi na tome kako bi se mladi uključili u društveni život i razvijali demokratičnije i bolje društvo.

– Svima želim uspjeh u radu, a ispred Ministarstva poljoprivrede, sve vas koji imate doticaja s poljoprivredom i ruralnim razvojem, pozivam na suradnju i da zajedno gradimo ljepše i bolje Zagorje – istaknuo je Tušek.

Sajam je razgledao i saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Zahvaljujem svim udrugama, čija je vrijednost za naše društvo uistinu velika. Radi se o ljudima koji daju sebe i svoje slobodno vrijeme, kako bi povećali kvalitetu života u svojoj zajednici. Veliki su to entuzijasti, od onih najmlađih, do umirovljenika i to trebamo cijeniti. Ne samo cijeniti, već im i pomagati, od državne razine, do županije, grada ili općine, kako bi bili još bolji u onom što čine za sve nas – zaključio je Tušek.

U glazbenom  i kulturno – scenskom nastupu sudjelovali su Udruga umirovljenika Marija Bistrica, Ženski pjevački zbor Kulturno – umjetničkog društva “Sloboda“ Oroslavje, Mažoretkinje KUD-a “Sloboda Oroslavje“, Impress mažoretkinje Daruvar i Tamburaški sastav Vikendaši.

Sajam organizira Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Udrugom Petrože – Krušljevo Selo, Bedekovčanskom udrugom mladih, Multimedijalnim centrom Stub – Klub i Udrugom Mraz.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba