DOBRO DOŠLI U VINSKU REGIJU! Na Bedekovčanskim jezerima otvoren 52. Sajam i izložba zagorskih vina – na ocjenjivanje pristigla 134 uzorka vina od 68 vinara

RAJ ZA NEPCE: “Hvala našim vinogradarima i vinarima koji su ostali na rodnoj grudi proizvoditi vrhunska vina”

Objavljeno: 24.05.2019. Jelena Jazbec

Na Bedekovčanskim jezerima otvoren je 52. Sajam i izložba zagorskih vina, kojeg organiziraju Krapinsko – zagorska županija i Općina Bedekovčina, u suradnji s Turističkom zajednicom Krapinsko – zagorske županije, Udrugom “Vino Zagorje”, Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Krapina, Obrtničkom komorom KZŽ i Ministarstvom poljoprivrede.
U ime potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, prisutne je pozdravio Zdravko Tušek.
– Čestitam svim vinogradarima i vinarima koji su se danas okupili ovdje u Bedekovčini, ali i svim predstavnicima vinogradarskih i vinarskih udruga koji tradiciju održavanja sajmova vina njeguju i prenose je s generacije na generaciju. Također čestitam i svima onima koji uporno ulažu svoj rad i znanje kako bi ovaj sajam i dalje bio dio identiteta Bedekovčine, ali i Krapinsko – zagorske županije. Nekad je dolazak na Sajam vina u Bedekovčinu značio tjedan dana izuzetno bogatog kulturno – umjetničkog programa, na stotine izloženih vina, dolazak gostiju i turista, ne samo s područja Bedekovčine i županije, nego puno šire. Slušali smo o Vinistri, dobro znamo što rade naši susjedi u Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji, stoga bi i ovaj sajam trebalo podići na još veću razinu. Upravo zato vas Ministarstvo poljoprivrede poziva da budemo partneri, s onih 400 milijuna kuna koje smo u posljednje dvije godine investirali u ruralni razvoj i poljoprivrednu proizvodnju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Što se tiče autohtonih sorti, vjerujem da je nakon 12 godina uspješnog provođenja projekta, došlo vrijeme da naši ugostitelji s ponosom ponude autohtone sorte vina, a ne da nam se u restoranima toči rinfuzno vino iz Slavonije, Međimurja i tako dalje. Stoga vas pozivam da zajedno razvijamo ovu manifestaciju i ovakav vid suradnje i da identitet koji mi kao Zagorci imamo, pokažemo ovdje, ne samo sebi, nego i svim gostima iz Hrvatske i svijeta – istaknuo je Tušek.

Tvornica otvorenom

Sajam je, uz riječi “kolko kaplic, tolko let”, otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Zagorje je vinska regija zbog svoje tradicije i kvalitete svojih vina. Kad imate regiju u kojoj se proizvode decanteri, koji osvajaju zlatne medalje na svjetskim izložbama, onda se to zove vinska regija, kada imate proizvodnju pjenušaca i kad je taj pjenušac proglašen najboljim u Republici Hrvatskoj, onda se to zove vinska regija. Kad imate ne samo ovih 14 vinara koji danas ovdje izlažu, nego 68 vinara koji su dali svoja vina na ocjenjivanje, sa 138 uzoraka, onda morate znati da ste došli u vinsku regiju, u regiju koja je prije 12 godina počela razvijati i vraćati natrag na stolove autohtone sorte, koja je izdala monografiju autohtonih sorti, gdje smo ove godine 30 tisuća loznih cijepova već plasirali našim proizvođačima. To se zove vinska regija. Posebno me veseli, a to nam i drugi priznaju, da u posljednjih 15 – 20 godina nema nijedne vinske regije koja je napravila takav iskorak u kvaliteti vina – rekao je Kolar.
Organizatorima je čestitao i načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.
– Bavljenje poljoprivredom mukotrpan je posao jer to je tvornica na otvorenom. To posebno znaju naši vinari koji proizvode vrhunska vina, koja su sve prepoznatljivija na stranim tržištima. Zahvaljujući marljivosti i trudu vinara koji ulažu u svoju edukaciju, modernizaciji vinograda i opremanje podruma, zagorska se vina posljednjih godina svrstaju među najkvalitetnija vina, što potvrđuju i brojne medalje osvojene na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Želim čestitati našim vinarima i vinogradarima što su ostali na rodnoj grudi proizvoditi vrhunska vina, koja su raj za naše nepce – rekao je Topolovec.

Velika zlata

Na ocjenjivanje vina koje je prethodilo Sajmu, pristigla su 134 uzorka vina od 68 vinara.
Temeljem Pravilnika ocjenjivanja vina i voćnih vina Sajma i izložbe zagorskih vina, ocjenjivačka komisija izvršila je ocjenjivanje vina – ocijenjeno je 55 uzoraka hobista i 78
uzoraka profesionalaca. Dodijeljeno je šest velikih zlata, 34 zlata, 69 srebra, 22 bronce i dva priznanja. Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja bit će održani u subotu s početkom u 18 sati.
U programu 52. Sajma i izložbe zagorskih vina, Poduzetnički centar KZŽ organizira radionicu “Promocija mog poljoprivrednog gospodarstva”, koja će biti održana u subotu od 10 do 14 sati, a u sklopu projekta “Održivi razvoj poduzetništva – Podrži!“
Danas je pak, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, održana vođena degustacija pod nazivom “Sljubljivanje vina i sira”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba