PREDSTAVLJAJU SE I ZAGORCI: Dođite sutra na Izložbu bučinog ulja u Varaždin, prvu i jedinu međunarodnu izložbu u Europi

Posjetitelji će moći kušati čak 184 bučina ulja iz četiriju zemalja, a bit će tu i kulinarski šou te više od 20 štandova s raznim proizvodima

Objavljeno: 24.05.2019. zagorjeinternational

Degustacija čak 184 bučina ulja iz četiri države, kulinarski šou s vrhunskim kuharima i specijalitetima s Varaždinskim bučinim uljem i tartufima, kuhanje ulja na starinski način te više od 20 štandova na kojima će se moći pronaći bučina ulja i brojni drugi proizvodi, samo je dio bogatog sadržaja koji sutra očekuju posjetitelje, na drugoj Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria. Istovremeno će se održavati i tradicionalna deveta Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, najavljeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su bili župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

Djevičanska i prešana

Sve su građane pozvali da u subotu dođu u Županijsku palaču, gdje će se održavati izložba, dok ih ispred Palače i u atriju očekuju popratni sadržaji.
– Ovo je prva i jedina međunarodna izložba bučinog ulja u Europi, što je vrlo brzo prepoznato. To potvrđuje podatak da su prijavljena 184 uzorka bučinog ulja, čak 30 posto više nego prošle godine. Iz Slovenije, Austrije i Mađarske stiglo je 67 uzoraka, za trećinu više nego lani, a domaćih proizvođača je 117 iz Hrvatske, također 30 posto više. Očito je da je ovakva manifestacija nedostajala. Proizvođačima su sudjelovanje, kao i nagrade važne za promociju i prodaju njihovih proizvoda – istaknuo je župan i predsjednik Saveza Alpe – Adria Radimir Čačić.
Od 184 uzorka, njih 148 su deklarirana kao djevičanska bučina ulja, a 36 kao hladno prešana. Najbolje ocijenjeno ponijet će titulu šampiona i nagradu od 15 tisuća kuna.
Građani će sve uzorke ulja moći degustirati, a to je samo jedan od popratnih sadržaja koji počinju u subotu od 9 sati ispred Županijske palače.
– Za posjetitelje smo pripremili atraktivni kulinarski šou pod nazivom “Varaždinsko bučino ulje”. Tijekom održavanja Izložbe, četvorica vrhunskih kuhara, Damir Crleni iz Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, pripremat će vrhunska jela s Varaždinskim bučinim uljem, ali i tartufima. Zanimljiv program imat će i Udruga Hajdina, od kuhanja ulja na starinski način, preko heklanja i vezenja motiva tikve na licu mjesta, pa do prezentacije izrade zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko će imati radionicu na temu “bučina koštica”, a cijelo vrijeme trajanja Izložbe moći će se kupiti ulje i drugi proizvodi na više od 20 izložbeno – prodajnih štandova – najavila je Martinčević.

Proglašenje šampiona

Službeno otvorenje Izložbe je u 10 sati, nakon čega počinju i programi za proizvođače te sve druge zainteresirane.
– Predavanje će održati Sandre Balbino s Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta, a u 11 sati će Ocjenjivačka komisija iznijeti rezultate ocjenjivanja. U 11.30 sati bit će proglašen šampioni 2. Izložbe Alpe – Adria i 9. Izložbe sjeverozapadne Hrvatske te dodijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje. Od 12 sati će svi građani u Maloj dvorani Županijske palače moći degustirati sva 184 uzorka bučinog ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske – naveo je zamjenik Tomislav Paljak.
Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria organizira 2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria, dok 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske organizira s Međimurskom, Krapinsko – zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

Najnovije po kategorijama

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Predstavljen program obilježavanja 30. godišnjice oslobođenja grada Varaždina te Dana branitelja Varaždinske županije

ŽUPAN STRIČAK: Varaždinski dani rata, koji su bili ključna točka ratnih zbivanja 1991., gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine

Objavljeno: 17.09.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter