JEDINI IZ ZAGORJA: Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisao ugovor za projekt uređenja Poduzetničke zone, vrijedan gotovo 1,8 milijuna kuna

DRŽAVNI TAJNIK ANTONIĆ: Ova Vlada RH odlično koristi EU fondove, a ovo je dokaz da nam je bitan ravnomjeran razvoj svih, bez obzira na političku pripadnost

Objavljeno: 24.05.2019. IB

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj potpisao je u petak u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta ugovor vrijedan 1.756.749 kuna za projekt unaprjeđenja prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni grada Pregrade.

Ukupna vrijednost

Riječ je projektu financiranom iz EU fondova koji je prijavljen u rujnu 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao Posredničkog tijela, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te je jedina jedinica lokalne samouprave iz KZŽ koja je ostvarila sredstva na ovom natječaju.
Ukupna vrijednost samog projekta iznosi 2.067.250 kuna, a s obzirom na indeks razvijenosti grada Pregrade, odobren je najviši udio sufinanciranja EU koji iznosi 85 posto prihvatljivih troškova. Projekt obuhvaća izgradnju nogostupa kao sastavnog dijela ceste u zoni, izgradnju javne rasvjete te zelene infrastrukture – zaštitnog drvoreda.
– Ne postoji univerzalna formula za privlačenje investicija, ali uz poticajna sredstva i mjere za poduzetnike kroz subvencije i olakšice investitorima za komunalni doprinos i komunalnu naknadu te uređenje zone, Grad Pregrada nastoji stvarati pozitivno i atraktivno poslovno okruženje – istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

68 posto

Zadovoljstvo je istaknuo i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.
– Interes Vlade RH i Ministarstva je povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a razvoj poduzetničkih zona vrlo je bitan segment toga. U Hrvatskom zagorju već ima nekoliko zona koje su i prenapučene, kao što je primjerice Drajža u Humu na Sutli, u kojoj kreće izgradnja industrijske ceste, koja bi rasteretila promet kroz nju. Što se tiče samih potpora, dodijeljene su za 46 jedinica lokalne samouprave, a iz Krapinsko – zagorske županije novac je dobio samo Grad Pregrada. To je jasna poruka da nam je vrlo bitan ravnomjeran razvoj svih gradova i općina u Hrvatskoj, bez obzira na stranačku pripadnost te su se uložili dodatni napori kako bi se novac osigurao za sve, pa tako i za Pregradu. Valja istaknuti da je ova Vlada na 68 posto po ugovorenim sredstvima iz EU fondova, od čega je 22 posto već naplaćenih, dok je za bivše Vlade ugovoreno tek nekoliko posto. To je dokaz koliko dobro aktualna Vlada RH koristi EU fondove – zaključio je Antonić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba